Fostul președinte Traian Băsescu a comentat situația achiziției de corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române, precizând că, din punctul său de vedere, contractul ar trebui să fie obținut de francezii de la Naval Group, care au oferit cel mai mic preț, dar vin și cu alte avantaje.
”Cei care au câștigat din punctul de vedere al prețului au fost francezii de la Naval Group. Contractul a fost blocat din două motive: pe de o parte, Șantierul naval Constanța, care este partenerul francezilor de la Naval Group, a contestat Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit să se organizeze această licitație. Între timp, și-au retras contestația. Al doilea motiv este așa, de îți vine să-ți iei capul și să-l arunci drept în perete. Ministerul Apărării a reclamat la Parchetul Militar nereguli în procesul de evaluare a licitației. După părerea mea, a fost un joc ca să blocheze desemnarea câștigătorului.
Dacă mă întrebați pe mine, dacă aș fi cel care decide, aș semna cu Naval Group, din câteva motive. Primul este acela că Naval Group este o structură strict militară care nu este specializată decât pe construcție de dispozitive militare, ei nu fac altceva. În Naval Group statul francez este 62% și asociați cu încă 36% cu încă un grup francez, producător de armament. Deci aici ar fi un contract cu statul francez. Un alt avantaj pe care l-ar avea Naval Group este acela că statul francez, dorind să fie foarte competitiv în această licitație, a asigurat grupul cu o scrisoare de garanție bancară pentru situația în care, la un moment dat, statul român n-ar avea bani să plătească ratele la scadențele la care trebuie plătite. Un alt argument este că Naval Group este 100%, din punct de vedere tehnologic, compatibil cu NATO”, a declarat senatorul PMP într-o conferință susținută la Pitești.
Traian Băsescu a mai spus că nu înțelege de ce Liviu Dragnea îi favorizează pe cei de la Damen, din moment ce, spune fostul președinte, olandezii sunt marele adversar al României în privința intrării țării noastre în Spațiul Schengen.
„În ceea ce privește Damen, sunt o companie privată, bine susținută de premierul olandez, dar care pentru a echipa corvetele are nevoie să importe tot armamentul. Comparativ cu Naval Group care vine cu un design al corvetelor de ultimă generație, Damen vine cu un model de acum 20 de ani.
Fincantieri sunt, de asemenea, cu o bună producție militară și sunt pe locul trei din punctul de vedere al prețului.
Domnul Dragnea a promis Damen-ului că va lua acest contract. Pentru ce, nu îmi e foarte clar, când Olanda este cel mai mare inamic al nostru când vine vorba de intrare în Schengen. (…) Sper să se deblocheze contractul și Dragnea să renunțe la a mai presa în favoarea lui Damen”, a mai spus Traian Băsescu.
În prezent, procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale este suspendată de Ministerul Apărării Naţionale. MApN a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.
Ofertanții care s-au calificat în cadrul acestui proces de achiziție sunt Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Group (Franța).
Valoarea maximă estimată pentru achiziția corvetelor multifuncționale este de 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA, iar criteriul de departajare stabilit este prețul cel mai mic, în condițiile în care cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.
Fincantieri a oferit prețul cel mai mare la licitație, 1,34 miliarde de euro. Damen a ieșit pe locul al doilea, cu 1,25 miliarde de euro, iar Naval Grup a avut oferta cea mai bună – 1,2 miliarde de euro.
Traian Băsescu, despre achiziția corvetelor: A fost un joc ca să blocheze desemnarea câștigătorului. Dacă aș fi cel care decide, aș semna cu Naval Group