Traian Băsescu, în atenția CNCD: Fostul președinte susține că printre refugiați ar fi și teroriști (VIDEO)

Traian Băsescu, în atenția CNCD: Fostul președinte susține că printre refugiați ar fi și teroriști (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu nu este de acord cu primirea refugiaţilor şi consideră acest lucru neconstituţional. Declarațiile fostului șef de stat au fost făcute la emisiunea “Special B1”.

Afluxul mare al refugiaţilor reprezintă o chestiune de securitate şi cine ia în joacă acest element va plăti scump pe termen mediu şi lung, avertizează fostul presedinte. „Blocajul la Consiliul JAI” e singura soluţie pe care Băsescu o vede pentru Iohannis luni, la reuniunea de la Bruxelles, adăugând că este nevoie de o decizie a Parlamentului în cazul refugiaţilor.

În acest context, pereședintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD),  Asztalos Csaba Ferenc, a declarat că ia în calcul o sesizare în privința declarațiilor fostului președinte.

„Dezbaterea publică nu trebuie trabnsformată într-un vehicul de dragul de a atinge scopuri politice, să incităm la urmă împotriva unei comunități, mai ales că noi nu avem niciun refugiat în acest moment. Atunci când este vorba despre formatori de opinie, responsabilitatea în dezbaterea publică trebuie să fie mai accentuată, mai ales când e vorba despre un fost președinte de stat care a avut posiblitatea să acumuleze un fond de cunoștințe și care utlizează un subiect care poate genera ură în societate față de o comunitate care nu e prezentă pe teritoriul țării”, a declarat președintele CNCD într-o intervenție telefonică la postul B1 TV.

Acesta a mai precizat că sesizarea nu privește declarația președintelui referitoare la faptul că printre valul de refugiați s-ar putea afla și membri ai grupărilor teroriste, ci la faptul că Băsescu ar fi spus că aceste persoane „vorbesc prin bombe”, ceea ce este o generalizare. Președintele CNCD a  subliniat că un apel la responsabilitate în dezbaterea publică este binevenit.

Declarațiile lui Traian Băsescu, în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării