Tudorel Toader, despre dosarele depuse pentru şefia DNA: Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Oameni cu experienţă, nu ştiu dacă pozitivă sau negativă

Tudorel Toader, despre dosarele depuse pentru şefia DNA: Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Oameni cu experienţă, nu ştiu dacă pozitivă sau negativă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut primele afirmaţii după ce depunerea candidaturilor pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a încheiat.

Oficialul guvernamental a spus că se aştepta la mai mulţi candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, adăugând că că procurorii înscrişi sunt „oameni cu experienţă” şi că nu poate aprecia dacă experienţa lor este pozitivă sau negativă.

„A existat o temere, o mare dezbatere că nu vom avea candidaţi, faptul că e o formă de rezervă din partea potenţialilor candidaţi pentru sefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, astăzi, în ultima zi, s-au înscris patru candidaţi. Sigur, oameni cu experienţă, nu ştiu dacă pozitivă sau negativă, dar nu o să fac referiri la dânşii, adică cine va fi cu şansele mai mari de a fi desemnat. Evident, mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor şi instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametri constituţionali”, a declarat luni, la România TV, Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, funcţia de procuror-şef al DNA nu e una de şef, cât mai degrabă e o ”mare responsabilitate pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma”, iar acesta va trebui să facă o reformare a DNA „cu bunele, cu relele lui”.

„Părerea mea e că ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, cunosc ce se întâmplă acolo în DNA şi nevoia de revenire a instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de aplicare a legii în parametri constituţionali. Pe de altă parte, cred că nu este o funcţie de şef, cât o mare, mare responsabilitate pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma. Părerea mea este că trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele şi relele sale, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale justiţiei şi să aşeze DNA în noile norme. Să nu mai avem procurori de judecătorie ridicat direct în structura centrală a DNA. Să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, pentru că nimeni nu este deasupra legii. Legile justiţiei vin cu răspunderea magistraţilor. Personal, nu-mi doresc ca magistraţii să răspundă, dar trebuie să aibă şi ei temerea aceea că, in cazul în care greşesc, sunt pasibili de a răspunde din punct de vedere juridic. Responsabilitatea vine din cunoaşterea legii, din buna credinţă cu care trebuie să respectăm legea. Îmi pare rău că în 2003, la revizuirea Constituţiei s-a modificat că judecătorul se supune numai legii. Până atunci se spunea că se supune şi propriei conştiinţe. S-a renunţat pentru că era un element subiectiv. Dar procurorul trebuie să aplice legea cu bună credinţă”, a precizat Tudorel Toader.

Ministerul Justiţiei a publicat, luni seară, lista finală a candidaturilor pentru conducerea DNA. Patru procurori s-au înscris în cursă: Florentina Mirică, Aurel Cristian Lazăr, Marius Constantin Iacob şi Camelia Elena Grecu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`