Turistul polonez care a căzut cu snowmobilul în prăpastie, salvat după șapte ore (VIDEO)

Turistul polonez care a căzut cu snowmobilul în prăpastie, salvat după șapte ore (VIDEO)
Foto: Facebook @ Salvamont România

Turistul polonez care căzuse joi seară într-o râpă din Munții Latoriței a fost găsit teafăr și nevătămat într-o prăpastie, fiind recuperat de salvamontiști.

Turistul polonez care a căzut cu snowmobilul în prăpastie a fost salvat după șapte ore

Când a fost găsit de salvatori, bărbatul avea febră din cauza gerului, însă nu prezenta răni cu toate că a căzut în gol aproape 200 de metri, spune coordonatorul salvatorilor montani din Voineasa, Marcel Andreescu, potrivit Agerpres.

Polonezul a cooperat cu salvamontiștii și a fost adus pe picioare într-o zonă sigură, vineri, în jurul orei 4 dimineața. Acesta a fost predat unui echipaj al Ambulanței Vâlcea, dar a refuzat să fie dus la spital pentru alte investigații după ce a fost evaluat de personalul medical.

Turistul respectiv pornise cu un grup de prieteni într-o drumeție cu snowmobilul, joi după-amiază, în apropierea pârtiei de schi Transalpina. Cum în zonă era Cod galben de ceață și vânt puternic, iar vizibilitatea era una redusă, bărbatul s-a rătăcit de grup și a ajuns într-o zonă extrem de periculoasă, cu risc mare de avalanșă, și a căzut cu snowmobilul într-o prăpastie.

Intervenția de extragere din râpă a fost realizată de trei salvamontiști de la Voineasa, care au fost ajutați de câțiva localnici și de prietenii turistului polonez.

Președintele Salvamont România, pe B1 TV: Există un risc crescut de avalanșă în mai multe zone montane

Sabin Cornoiu a avertizat că există un risc crescut de avalanșă în mai multe zone din țară, precum Făgăraș, Bucegi, Ceahlău, Părâng și Retezat, context în care le-a recomandat turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor.

„Recomandăm turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor. Aici locațiile sunt sigure, nu avem risc de avalanșă, dar pentru cei care ies către golul alpin trebuie să înțeleagă că este nevoie de un management corect al riscului la care se expun, să facă un test al zăpezii, să aibă un echipament corespunzător și să meargă în excursie sau în tura propusă numai dacă este neapărat nevoie și dacă au certitudinea că au făcut o analiză bună a zăpezii în acel moment. Trebuie să înțelegem că este iarnă, sunt condiții deosebite în acest moment. Iarna a fost atipică, cu mult viscol, cu mult transport de zăpadă, dar muntele vă rămâne acolo pentru totdeauna și putem să facem ascensiunile oricând”, a declarat oficialul, vineri dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`