Risc crescut de avalanșă în mai multe zone montane. Sabin Cornoiu, Salvamont România: Recomandăm turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor. Iarna a fost atipică (VIDEO)

Risc crescut de avalanșă în mai multe zone montane. Sabin Cornoiu, Salvamont România: Recomandăm turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor. Iarna a fost atipică (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

În mai multe zone montane – precum Făgăraș, Bucegi, Ceahlău, Parâng și Retezat – există un risc crescut de avalanșă, context în care președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, le-a recomandat turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor, unde locațiile sunt sigure. „Trebuie să înțelegem că este iarnă, sunt condiții deosebite în acest moment”, a avertizat oficialul, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sabin Cornoiu (Salvamont România), pe B1 TV: Există un risc crescut de avalanșă în mai multe zone montane

Întrebat ce înseamnă mai exact un risc de avalanșă de grad 3, oficialul a explicat: „Înseamnă că avem un risc crescut, este peste medie. Practic, în teren avem o zăpadă înghețată care a căzut în munte de la începutul iernii, care s-a tasat, care a format un strat puternic de gheață și acum avem din nou un strat de zăpadă căzut în ultimele zile, zăpadă care va cădea și în continuare, se va acumula. Vom avea acumulări mari de zăpadă pe versanți pentru că am avut și viscol puternic și atunci există oricând posibilitatea ca aceste straturi de zăpadă succesive să alunece pentru că nu s-a făcut încă o coeziune între ele”.

„Recomandăm turiștilor să rămână în perimetrul stațiunilor. Aici locațiile sunt sigure, nu avem risc de avalanșă, dar pentru cei care ies către golul alpin trebuie să înțeleagă că este nevoie de un management corect al riscului la care se expun, să facă un test al zăpezii, să aibă un echipament corespunzător și să meargă în excursie sau în tura propusă numai dacă este neapărat nevoie și dacă au certitudinea că au făcut o analiză bună a zăpezii în acel moment. Trebuie să înțelegem că este iarnă, sunt condiții deosebite în acest moment. Iarna a fost atipică, cu mult viscol, cu mult transport de zăpadă, dar muntele vă rămâne acolo pentru totdeauna și putem să facem ascensiunile oricând. În două-trei săptămâni vremea se va îndrepta, zăpada se va stabiliza și vor fi condiții foarte bune de practicare a turismului de altitudine”, a adăugat președintele Salvamont România.

Întrebat ce alte zone sunt vizate pe lângă Făgăraș, Bucegi și Ceahlău, dar și cât va fi valabilă atenționarea, el a explicat: „Cu siguranță, avem acest risc și în Parâng, și în Retezat, pentru că sunt straturi mari de zăpadă căzută. Probabil în câteva zile, în funcție de temperaturile care se vor înregistra, aceste straturi se vor stabiliza și zăpada va fi mai sigură și va putea permite ascensiunile pe munte, dar trebuie să înțelegem că, indiferent cât de mult s-ar stabiliza zăpada, risc de avalanșă va rămâne. Poate va avea gradul 1 sau 2, dar acest risc există”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni