UN CADOU INEDIT: Norvegia vrea să îi ofere Finlandei UN MUNTE

UN CADOU INEDIT: Norvegia vrea să îi ofere Finlandei UN MUNTE
foto: Coast to Coast

Guvernul Norvegiei dorește să îi facă Finlandei un cadou inedit, cu ocazia a 100 de ani de când finlandezii și-au declarat independența față de Rusia. Așadar, Norvegia vrea să îi ofere țării vecine, un munte. Muntele Halti, aflat chiar la granița dintre cele două țări, are o altitudine de 1365 de metri și ar deveni cel mai înalt munte din Finlanda.

„Sunt niște schimbări formale și nu am decis dacă vom face acest pas, dar ne gândim serios la asta”, a explicat premierul norvegian, Erna Solberg. Ideea nu este nouă, aceasta existând încă din 1972, când un fost angajat al Norwegian Mapping Authority ar fi adus acest lucru în discuție. Fiul său a preluat inițiativa și a lansat o campanie pe rețeaua de socializare, informează Libertatea.

Astfel, dacă frontiera dintre Norvegia si Finlanda ar fi mutată cu 150 de metri spre nord și 200 de metri spre vest, Finlanda s-ar alege cu un cel mai înalt varf, în timp ce Norvegia ar pierde doar 0,015 kilometri pătrați din teritoriu, a explicat acesta. Asta, cu atât mai mult, cu cât vârful Halti, cu o altitudine de 1.365 de metri, nici macar nu se află pe lista celor mai înalți 200 de munti din Norvegia.

„Ideea mea este să facem acest cadou din partea Norvegiei, fără să așteptă nimic în schimb, şi sunt sigur că finlandezii vor aprecia asta”, a explicat Harsson.

SveinOddvar Leiros, primarul municipalității Kåfjord, unde este localizat vârful, s-a declarat încântat de idee și speră ca acest gest să „devină un exemplu și pentru celălalte țări care se războiesc pentru granițele lor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe