Un nou blindat ar putea intra în dotarea Armatei Române. Poate fi suplimentat cu blindaj adițional și transformat în tanc mediu de luptă (VIDEO)

Un nou blindat ar putea intra în dotarea Armatei Române. Poate fi suplimentat cu blindaj adițional și transformat în tanc mediu de luptă (VIDEO)
Sursa: gdels.com

Armata Română ar putea avea în dotare un nou un blindat șenilat care să poată și transporta trupe, și angaja în luptă. Un astfel de vehicul militar ar putea fi ASCOD, modelul de la General Dynamics, singurul astfel de model prezentat acum la expoziția BSDA 2022 de la București, scrie Hotnews.ro.

Un nou blindat ar putea intra în dotarea armatei

Compania care produce ASCOD are deja un joint-venture cu Uzina Mecanică București unde produce pentru armata română transportorul blindat 8×8 Piranha 5.

ASCOD-ul prezentat la București era înarmat cu aceeași turelă cu tun de 30 de mm produsă complet în România de către Elbit și pe care o regăsim pe Piranha 5, transportorul blindat 8×8 pe care GDELS, în joint venture cu Uzina Mecanică București (UMB), îl construiește la București.

ASCOD-ul prezentat la București, cu rol de MLI, poate transporta până la 11 persoane – 8 soldați, un comandant, un trăgător și un șofer.

Turela de pe ASCOD vine și cu lansatoare integrate de rachete ghidate antitanc Spike, aceleași rachete folosite și de Armata Română.

Blindatul poate fi transformat într-un tanc mediu de luptă

Mai mult, pe turela de pe ASCOD-ul adus la BSDA 2022 era montat și sistemul de protecție activă Iron Fist, însă pe turelă poate fi montat și sistemul Trophy – două sisteme practic dezvoltate în Israel împotriva grenadelor și a rachetelor antitanc.

ASCOD poate fi suplimentat cu blindaj adițional și poate ajunge, în varianta de tanc mediu de luptă la o greutate de 42 de tone și o protecție STANAG 6+.

Blindatul poate fi dotat cu un tun de 120 de milimetri și vehiculul se transformă într-un tanc mediu de luptă cu o siluetă subtilă și o greutate redusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe