Un nou tronson de ATI, operaționalizat la Spitalul Modular de la Lețcani

Un nou tronson de ATI, operaționalizat la Spitalul Modular de la Lețcani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou tronson de terapie intensivă a fost operaționalizat, miercuri, la Spitalul Modular de la Lețcani. Anunțul a fost făcut de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Florin Roșu.

Autoritățile și personalul medical ar fi lucrat non-stop ca noul tronson să fie operaționalizat miercuri seara, a mai precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, potrivit Agerpres.

La Spitalul Modular de la Lețcani pot fi amplasate, în total, 48 de paturi de ATI, după cum se arată în autorizația primită de la Direcția de Sănătate Publică.

„Pentru noi, actul medical corect condus şi dublat de siguranţa pacienţilor este deasupra tuturor dezideratelor”, a explicat Florin Roșu, potrivit sursei citate mai sus.

România, în criza paturilor de ATI pentru bolnavii de COVID-19

În data de 20 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1668 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.

În București sunt avizate de DSP 370 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 145 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.

Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. Situația paturilor suplimentare o aveți în tabelul pe care vi-l trimitem alăturat. 1.799 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

La  nivel național, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Autoritățile menționează faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.