Uniunea Europeană, acord pentru acordarea unei protecții temporare pentru refugiații care au plecat din Ucraina  

Uniunea Europeană, acord pentru acordarea unei protecții temporare pentru refugiații care au plecat din Ucraina   
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Miniștrii de interne ai statelor membre UE au convenit la acordarea unei protecții temporare pentru refugiații care au plecat din Ucraina, după cum a anunțat chiar Comisia Europeană.

Astfel, este pentru prima dată când se activează directiva din 2001, privind primirea persoanelor strămutate în statele Uniunii Europene. Statele membre au decis cu majoritate calificată adoptarea măsurii, fiind votată de cel puțin 15 state din 27.

UE, acord privind acordarea unei protecții temporare pentru refugiații din Ucraina

Astfel, „protecția temporară” le va permite cetățenilor refugiați, care au fugit din calea războiului din Ucraina, să rămână în Uniunea Europeană până la trei ani, dar și să aibă acces la piața forței de muncă, la sistemul de educație și asistență medicală.

Până acum, posesorii unui pașaport biometric puteau rămâne în statele membre UE timp de 90 de zile.

Peste 10.000 de persoane din Ucraina au trecut granița prin Isaccea

Miercuri, fluxul de persoane care vin din Ucraina, orașul Orlîvka și traversează granița cu bacul în localitatea tulceana Isaccea a crescut ușor în cursul zilei de miercuri, față de ziua precedentă. Totodată, numărul persoanelor din Ucraina care au intrat în România pe la Isaccea a ajuns la peste 10.000, informează Agerpres. 

Miercuri, în PTF Isaccea au ajuns 2.200 de persoane, dintre care 1.800 au fost ucraineni, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, pentru sursa citată mai sus.

CNAS: Refugiații din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuțiilor

CNSAS anunță că cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

Toate casele de asigurări de sănătate au fost informate privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina, pentru a fi transmise tuturor furnizorilor cu care acestea se află în relație contractuală.

Asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație cntractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român. Furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe