Tensiuni şi riscuri de securitate la Valea Uzului: Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, şi mai mulţi lideri ai minorităţii maghiare au mers la Cimitirul Eroilor. Manifestaţii maghiare şi româneşti programate joi (FOTO, VIDEO)

Tensiuni şi riscuri de securitate la Valea Uzului: Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, şi mai mulţi lideri ai minorităţii maghiare au mers la Cimitirul Eroilor. Manifestaţii maghiare şi româneşti programate joi (FOTO, VIDEO)
Foto: Facebook/Borboly Csaba

Cimitirul Eroilor Valea Uzului se află în centrul unor tensiuni puternice între comunităţile româneşti şi maghiare! Totul a pornit de la momentul în care un grup de autointitulaţi activişti maghiari au acoperit 50 de cruci şi o solie ce urma să fie inaugurată de Primăria Dărmăneşti au fost acoperite cu saci negri de gunoi, iar, acum, odată cu ceremoniile de Ziua Eroilor situaţia ar putea degenera în faţa unor provocări.

Mai exact, joi vor avea loc două comemorări separate organizate de români și de maghiari, iar temerile privind posibile tensiuni sunt atât de mari încât şi ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut un apel la bună înţelegere indiferent de etnie. (Detalii AICI)

Evenimentele minorităţii maghiare au început încă de miercuri şi s-au bucurat de participarea vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care a venit la cimitir alături de preşedinţii de Consilii Judeţene din Harghita şi Covasna, Borboly Csaba şi Antal Arpad.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„O ţară matură nu poate fi o agresoare a eroilor. Fiecare erou are dreptul de a se odihni sub un simbol al etnie şi a confesiunii religioase”, a scris vicepremierul maghiar pe Facebook.

În schimb, Borboly Csaba a incitat noi tensiuni prin solicitarea către comunitatea maghiară de a forma un lanţ uman în jurul cimitirului pentru a opri vreo posibilă manifestaţiei a românilor.

„Aflăm indirect și scopul acestei vizite, după ce senatorul UDMR, Tanczos Barna, pe post de emisar, a anunțat în aceeași zi, într-o conferință de presă, că mai mulți membri ai comunității maghiare din Harghita și Covasna, alături de liderii lor politici, organizează astăzi, la cimitirul de la Valea Uzului, un protest pașnic… Adică, în aceeași zi în care mai multe organizații românești, dar și Primăria din Dărmănești, județul Bacău, au anunțat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor în același cimitir.

Mai apoi, Consiliul Județean Harghita, prin al său președinte promotor al separatismului teritorial pe criterii etnice, Borboly Csaba, îi incită pe maghiari să formeze un lanț uman în jurul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Iată anunțul oficial postat pe Facebook: „Un lanț de viață pentru pacea eroilor! Nu pierdeți pacea strămoșilor noștri! Creați un lanț de viață în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ținând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 p.m., la cimitirul militar din Valea Uzului”, a dezvăluit deputatul PMP Mariau Paşcan. (Detalii AICI)

O altă posibilă provocare care să stârnească tensiuni între cele două comunităţi ar putea apărea din faptul că Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului.

Consiliul Județean Harghita a cerut, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Tensiunile sunt atât de puternice din aprilie şi până în prezent, încât preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat marţi situaţia în faţa preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Cotroceni şi a cerut stabilirea ordinii şi scoaterea a ceea ce s-a construit ilegal. (Detalii AICI)

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)