Varianta Delta a devenit tulpina dominantă din Europa. Tudor Ciuhodaru: Suntem departe de ceea ce ar trebui să facem (VIDEO)

Varianta Delta a devenit tulpina dominantă din Europa. Tudor Ciuhodaru: Suntem departe de ceea ce ar trebui să facem (VIDEO)
Testare pentru COVID-19 / Foto: Hepta.ro

Cel mai negru scenariu legat de tulpina Delta se adeverește. Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor a anunțat că varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în aproape toată Europa.

Astfel că, autoritățile europene trag un semnal de alarmă în ceea ce privește vigilența și continuarea procesului de vaccinare a populației.

Agenţia Europeană a Medicamentului și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor au raportat că în perioada cuprinsă între 28 iunie și 11 iulie varianta Delta a SARS-CoV-2 a fost înregistrată în majoritatea testelor realizate în 19 din 28 de state europene. Din totalul cazurilor analizate, se pare că peste 68% ar fi cauzate de varianta Delta a virusului, în timp ce varianta Alfa ar avea în momentul de față 22% din pondere.

Specialiștii avertizează că, ținând cont de trendul actual de răspândire, varianta Delta, originară din India, va ajunge să domine la nivel global în următoarele luni. Suntem astfel departe de a scăpa de pericolul pandemiei, potrivit directorului biroului european al OMS, Hans Kluge. Acesta a mai adăugat că în ciuda eforturilor statelor europene de a vaccina un număr cât mai mare al populației, multe persoane sunt încă nevaccinate.

Chiar și în aceste condiții numărul deceselor și severitatea bolilor au fost reduse semnificativ datorită imunizării complete a celor care au ales vaccinarea.

Tulpina Delta, predominantă în Europa. Cum te poți proteja

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit desăre impactul pe care tulpina indiană l-ar putea avea în România și mai ales care rămân cele mai importante măsuri de protecție.

Vedem că suntem în valul Delta al coronavirozei. Nu se punea problema dacă va ajunge, ci când va ajunge și care va fi amploarea acestui val.

Din acest punct de vedere ne uităm că suntem departe de ceea ce ar trebui să facem. (…) Virusul nu ține cont nici de granițe și nici de pașapoartele de vaccinare, vă reamintesc că vaccinații de pot infecta și pot transmite boala, iar pe de altă parte este important să vedem care ar fi amploarea acestui al patrulea val.

OMS recomandă lucruri pe care România nu le face: țările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltarea secvențierii, să stimuleze plasarea în carantină. (…) Cel mai îngrijorător este faptul că FDA și CDC au anunțat că testele RT-PCR au 10 defecte majore și intenționează să le retragă de pe piață. Am intercalat Comisia Europeană pentru a vedea dacă este vorba despre aceleași teste folosite și la noi și dacă există o strategie în acest sens”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în direct, pe B1 TV.

Restricțiile pentru nevaccinați, eficiente sau nu în creșterea ratei de imunizare

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate nu ar urma să aibă efectul dorit, ci mai mult să înăsprească refuzul vaccinării.

Orice măsură bazată pe frică, impunere, interdicție s-ar putea să aibă efectul contrar. Eu cred în consimțământul informat,  a se explica beneficiile oricărui gest medical, cât să se obțină un parteneriat cu cei care vor să facă acest lucru”, a mai adăugat medicul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`