Persoanele care au între 70 și 80 de ani vor trebui să repete analizele medicale pentru carnet o data la cinci ani, iar cele care au peste 80 de ani vor trebui să le repete din doi în doi ani, potrivit unei modificări a Codului Rutier.
Vârstnicii care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave nu vor mai primi permisul de conducere, informează Adevărul.
Studiile arată că după 65-70 de ani, persoanele încep să își piardă din reflexe au simțuri. Astfel, șoferii pot avea probleme de vedere, cu auzul, iar persoanele vârstnice nu vor să nu mai conducă pentru că se consideră apte, chiar dacă din cauza unor boli degenerative conduc foarte lent și încurcă circulația.
„La cei în vârstă, timpul de reacție este foarte scăzut. Din momentul în care ai văzut obstacolul până calci pedala ca să începi procedura de frânare durează mai mult”, spune Vasile Postelnicu, instructor auto.
Acesta spune că și cei care au condus toată viața sunt victimele reflexelor scăzute, chiar dacă atenția este foarte bună.
„Fiecare trebuie să fie conștient, pentru că este viața lui în pericol, viața familiei, a celorlalți participanți la trafic și dacă observă că nu mai este vigilent, nu mai este atent, trebuie să se oprească singur fără să mai încerce acest lucru”, declară Nicolae Vasile, directorul unei școli de șoferi din Buzău.
Modificarea Codului Rutier prevede valabilitate pe o perioadă de cinci ani a permisului pentru persoanele peste 70 de ani și valabilitate de doi ani pentru cele care au peste 80 de ani. Schimbarea are ca scop reducere numărului șoferilor care conduc deși au boli care pot duce la producerea accidentelor rutiere cu consecințe grave.