Vaslui: Care este ADEVĂRUL din spatele „execuției” fostului Episcop de Huși

Vaslui: Care este ADEVĂRUL din spatele „execuției” fostului Episcop de Huși

Deşi în mod normal Biserica nu putea cerceta un ierarh, fostul Episcop de Huşi, Corneliu Onilă, a fost „executat”, lucru care a ridicat mai multe semne de întrebare.

Deşi din 15 iunie 2017, când a început scandalul, până pe 18 august 2017, momentul retragerii ierahului, mediile ostile Bisericii considerau că membrii Sfântului Sinod încearcă să muşamalizeze scandalul, aceştia defapt cercetau şi analizau situaţia, urmând să ia o decizie fermă.

Astfel, după consultatea Sfântului Sinod a modificat regulamentul intern prin introducerea posibilității înființării unui consistoriu (organism de judecată) pentru ierarhi și unul ultim, pentru dreptul la recurs, permiţând ca oricare dintre ei să fie cercetat de acum înainte, doar ca să îl poată îndepărta pe cel care îi târâse în scandal, informează EVZ.

Acesta a fost momentul în care fostul Episcop de Huşi nu a mai avut nimic altceva de făcut decât să se retragă, soluţie pe care o refuzase înainte.

„O singură, mică observație aș avea, aceea referitoare la faptul că statutul actual al fostului episcop e cel de «episcop retras», care nu are dreptul să slujească și să mai reprezinte Biserica în niciun fel. Deși nu a fost caterisit, în realitate, el neputând să se mai manifeste prin nicio atribuție, starea sa reală a fost redusă la ceea ce e în mod fundamental un ierarh, adică un monah. Cât de «simplu», mai ales în cazul fostului episcop, depinde de conștiința sa și de gradul de pocăință la care va putea ajunge”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Scandalul sexual a pornit pe 15 iunie 2017, după ce fostul Episcop a acuzat trei preoți, ce au fost reținuți pentru că îl șantajau pe acesta cu o filmare devastatoare pentru imaginea unui înalt ierarh, cadru didactic.