Victor Ponta, despre situația epidemiologică din România: Problema este că nu am pregătit în cele 8 luni sistemul medical pentru al doilea val, pentru că veneau alegerile

Victor Ponta, despre situația epidemiologică din România: Problema este că nu am pregătit în cele 8 luni sistemul medical pentru al doilea val, pentru că veneau alegerile
Foto: Hepta.ro

Victor Ponta, președintele partidului PRO România, a vorbit joi seară, în emisiunea „Dosar de Politician” de pe B1 TV, despre circumstanțele care au făcut ca România să fie nepregătită pentru al doilea val al pandemiei de COVID-19. În opinia acestuia, faptul că 2020 a fost un an electoral a însemnat că prioritatea nu a fost Sănătatea.

„Cred ca important e numărul de decese, pentru ca sunt țări europene care au de 10 ori mai mult, Problema este numărul de decese, pentru că altfel, depistăm, ceea ce e foarte bine, să testam cât mai mult. Faptul ca testăm din ce în ce mai mult e un lucru foarte bun, dar faptul că avem atât de multe de decese arată o probleme pe care alte țări nu o au, o avem noi.

Problema este ca nu am pregătit în cele 8 luni sistemul medical pentru al doilea val. Ceilalți, francezi, italieni, spanioli, au pierdut multe vieți omenești în primăvară, și intre timp s-au pregătit altfel. Noi nu ne-am pregătit pentru căveneau alegerile”, a declarat liderul PRO România.

Întrebat ce ar fi făcut diferit, dacă ar fi fost în poziția de a lua decizii, Ponta a declarat că mai important ar fi fost să se rupă lanțul transmiterii virozei.

„Partea de ATI, partea de medicamente, partea de tratament și de testare, pentru dacă aștepți ca omul să ajungă la ATI, e foarte greu să-l mai salvezi. Cu cat testezi mai mult și cei care nu simptome află și nu-i mai îmbolnăvesc pe alții, cu atât ai șanse să stăpânești.

S-a greșit foarte mult, din cauza anului electoral, e foarte clar. Guvernul este în spagatul asta: Dacăsunt multe cazuri, înseamnăcă nu și-a făcut treaba, dacă și-a făcut treaba, înseamnă că nu testează”, a spus Ponta.

Fostul premier este de părere că algerile sunt principalul motiv pentru care românii ajung să moară de COVID.

„După 8 luni înțeleg să nu mărești în mod semnificativ capacitatea de intervenție în spitale…Cred ca omul înțelept își face vara sanie și iarna car. Ai stat iunie și iulie, n-ai zis nimic ca -s alegerile în septembrie și acum te-ai trezit cu 6000 de cazuri. Nenorocitele astea de alegeri, de fapt, au dus la lipsa unor măsuri care puteau salva vieți omenești”

Ultima oră
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis