VIDEO. Peste 52.000 de credincioși au trecut pe la racla Sfintei Parascheva de la începutul pelerinajului. Jandarmeria Română, precizări despre măsurile sanitare

VIDEO. Peste 52.000 de credincioși au trecut pe la racla Sfintei Parascheva de la începutul pelerinajului. Jandarmeria Română, precizări despre măsurile sanitare
Foto: captură Facebook @ Catedrala Mitropolitană din Iași / Doxologia.ro

Peste 52.000 de credincioși s-au închinat și s-au rugat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la debutul celui mai mare pelerinaj din țară, conform precizărilor făcute de col. Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, care spune că deocamdată evenimentul s-a desfășurat fără incidente.

Jandarmeria Română: Peste 52.000 de credincioși au trecut pe la racla Sfintei Parascheva de la începutul pelerinajului

„Peste 52.000 de pelerini au trecut pe la raclă şi împreună cu organizatorii s-au stabilit măsuri astfel încât să se prevină aglomerarea şi respectarea măsurilor sanitare. A fost stabilit un culoar în care încap concomitent 3.500 de persoane. A fost stabilit personal pe toată lungimea acestui traseu astfel încât să se verifice portul măştii, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei sociale de un metru între pelerini”, a precizat Sorin Despina, citat de Agerpres.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie, astfel că pentru această dată au fost introduse măsuri suplimentare de siguranță. Slujba Liturgică va fi oficiată pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în faţa Catedralei Mitropolitane, iar pe bulevard au fost amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni.

Accesul în zonă este permis oricărei persoane, indiferent de localitatea de domiciliu sau dacă este vaccinat sau nu. Purtarea măștii de protecție sanitară este obligatorie, la fel cum este și respectarea măsurilor de distanțare fizică.

„Pentru ceremonia din data de 14 octombrie organizatorul a stabilit un perimetru în faţa scenei unde se va desfăşura slujba în care accesul va fi limitat pentru a se asigura respectarea prevederilor legale adică de un metru şi jumătate între persoanele care asistă la slujbă. Accesul în perimetru se va face începând de la ora 8,30. Este liber. Primul venit, primul ocupă locul. După atingerea capacităţii maxime a acestui spaţiu colegii mei vor redirecţiona toţi credincioşii către zonele publice din imediata apropiere”, a adăugat Sorin Despina.

Jandarmeria Română a transmis un apel către participanți, cerându-le „să manifeste calm și înțelegere față de măsurile dispuse în acest context special”.

„Facem apel către cei care vor participa la sărbătoare să manifeste calm şi înţelegere faţă de măsurile dispuse în acest context special în care se desfăşoară sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Ne dorim să avem dialog permanent cu pelerinii prezenţi mâine Au fost stabilite 20 de echipe de dialog care vor fi în puncte cheie astfel încât fiecare să aibă explicaţii pentru măsurile pe care le-au luat organizatorii şi să asigure o interfaţă directă cu toţi credincioşii. Facem apel la calm şi înţelegere”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.