Viviane Reding: Uniunea Europeană va avea nevoie de un ministru de Justiție, care să forțeze statele să respecte democratia și statul de drept

Viviane Reding: Uniunea Europeană va avea nevoie de un ministru de Justiție, care să forțeze statele să respecte democratia și statul de drept
Foto: romanimobilities.wordpress.com

Indignarea legată de situația politică din România este generală la Bruxelles, scrie Euractiv.fr. În urma publicării raportului MCV de către Comisia Europeană, un mare număr de responsabili politici europeni i-au cerut primului ministru român Victor Ponta să se conformeze celor 11 solicitări formulate de Comisie săptămâna trecută.

Comisarul european pentru Justiție Viviane Reding își dorește acum întărirea evantaiului de instrumente aflate de dispoziția Europei pentru a forța statele membre să se conformeze regulilor jocului democratic și ale statului de drept.

Într-un interviu publicat de cotidianul german “Frankfurter Allgemeine Zeitung” miercuri, 18 iulie, luxemburgheza cere crearea unui post de ministru european al Justiției, mai relatează site-ul.

“În uniunea monetară, vorbim toți de necesitatea de a merge spre un control și o supervizare întărite, pentru a întări încrederea reciprocă. Aparent, avem nevoie de exact așa ceva în domeniul Justiției,” a afirmat Reding. “Vorbim mult în preznet de necesitatea de a avea un ministru european de Finanțe. Consider corect acest lucru. Dar eu cred că avem nevoie, de asemenea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, de un ministru al Justiției în UE, care să dispună de mijloace pentru a impune statul de drept în UE. Acesta trebuie să aibă dreptul de a depune plângere în fața Curții Europene de Justiție dacă independența Justiției este în pericol într-un stat,” a spus comisarul.

Viviane Reding este comisar european din 1999. În septembrie 2010, a stârnit polemica în Hexagon după ce a criticat dur politica în privința romilor promovată de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy.