Vreme cu capricii: Un nou val de caniculă, urmat de furtuni VIOLENTE! (FOTO)

Vreme cu capricii: Un nou val de caniculă, urmat de furtuni VIOLENTE! (FOTO)
Foto: Ziarul Clujean

Următoarele două săptămâni vor aduce noi schimbări termice în zona României, întrucât, în prima săptămână, șansele de averse vor fi minime, dar în a doua săptămână, instabilitatea atmosferică va fi extrem de accentuată.

Astfel, vremea va fi frumoasă şi la noi, cerul fiind mai mult senin, doar la munte după – amiaza fiind posibile averse, însoţite răzleţ de descărcări electrice. Pe fondul pătrunderii masei de aer cald din nordul Africii şi în zona geografică a ţării noastre, temperaturile vor creşte treptat în toate regiunile, ajungând ca la sfârşitul săptămânii să înregistrăm temperaturi maxime de până la 37…39°C în Banat, Oltenia şi local în Muntenia ! Datorită umezelii scăzute, norii convectivi se vor dezvolta doar izolat la munte, unde pot lăsa averse şi descărcări electrice, dar nu se exclud scurte averse spre seară nici în restul zonelor, dar cu totul izolat, informează prognozameteo.

Spre sfârşitul săptămânii, blocajul Omega va începe să slăbească, astfel, apropiindu-se de continentul european un ciclon din Atlantic, cu un minim baric estimat de ECMWF de 990 hPa. Acesta se va îndrepta către centrul Europei, dar va fi precedat de un front atmosferic care va avea apogeul pe zona Franţa – Germania – Austria – Polonia, aici, apărând furtuni puternice! Odată cu apropierea frontului de zona geografică a ţării noastre, va creşte treptat umezeala, astfel, în weekend crescând semnificativ şansele pentru averse, descărcări electrice, vijelii şi grindină în zonele de deal şi de munte, local în Oltenia, Transilvania, Maramureş, Banat şi Crişana şi trecător în rest.

De la acest punct, prognozele încep să difere foarte mult, fiind imposibilă o estimare a evoluţiei vremii pe parcursul primei părţi a săptămânii viitoare. Totuşi, dacă ne bazăm pe modelul european (ECMWF), instabilitatea atmosferică se va accentua rapid începând din seara zilei de sâmbătă în toate zonele de deal şi de munte, local în vestul, centrul şi nordul ţării şi izolat în rest. Apoi, la începutul săptămânii viitoare, se pare că o parte a frontului atmosferic va traversa ţara noastră, aducând instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină, iar cealaltă parte a frontului, va ajunge în bazinul Mării Mediterane, formându-se o depresiune mediteraneană viguroasă, care va ajunge în zona ţării noastre pe fondul transportului intens de aer cald din nordul Africii, astfel, dacă scenariul se va realiza, vom putea vorbi de formarea unor supercelule, ce vor aduce grindină de 3-4 cm şi vijelii de peste 80…90 km/h, fiind vorba despre un context asemănător celui din 19 iunie 2016, când tot pe fondul unui transport puternic de aer cald deasupra ţării noastre, un ciclon mediteranean a produs fenomene meteo extreme în toate zonele ţării. Deocamdată, rămâne la stadiul de scenariu!