Vremea de Florii 2018. Prognoza meteo pentru acest weekend

Vremea de Florii 2018. Prognoza meteo pentru acest weekend

Cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Paște, spune tradiția. Iar potrivit prognozei meteo, vremea va fi una mohorâtă, cu ploi și chiar lapozi'[ și ninsoare în unele regiuni.

Ultimele rulări ale modelelor numerice de prognoză indică o răcire a vremii în weekend, ca urmare a accentuării instabilităţii atmosferice, spune specialiștii.

“Pe parcursul după-amiezii de sâmbătă, 31 martie, odată cu apropierea frontului rece de zona geografică a ţării noastre, pe fondul temperaturilor relativ ridicate, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în Banat, Crişana şi vestul Maramureşului, dar nu sunt excluse unele celule convective (furtuni) izolat şi în centrul şi sudul ţării (pre-frontale). Datorită convergenței pe linia frontului şi a dinamicii rapide, în vestul extrem (mai apoi, posibil şi în tot vestul ţării), sunt posibile celule mai severe, cu vijelii şi grindină; astfel de fenomene, cu un grad mai ridicat de severitate, pot să apară izolat şi în Oltenia şi jumătatea vestică a Munteniei, ca urmare a convecției puternice, impusă de temperatura şi umezeala ridicată, însă nu este o certitudine. Vântul se va intensifica mai ales în vestul ţării, unde rafalele vor depăşi 50…60 km/h şi temporar 65 km/h, iar la munte se vor atinge viteze de 85…100 km/h”, transmit specialiștii în domeniul meteorologic.

Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi duminică, aria ploilor se va extinde şi va cuprinde majoritatea regiunilor, se mai arată în prognoză. Vor predomina aversele, însoţite local de fenomene electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 10…15 mm și izolat 30 mm. La altitudini de peste 2000 m, vor predomina lapovițele și ninsorile. Vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale de peste 45…60 km/h, temporar 65…75 km/h, iar pe crestele montane sunt posibile rafale de 100…120 km/h.

Treptat, pe parcursul nopţii de duminică spre luni şi în dimineaţa zilei de luni, masa de aer rece va avansa spre teritoriul României, urmând ca precipitaţiile să se transforme în lapoviţe şi ninsori inclusiv la altitudini mai mici, de 800…900 m.

Luni se vor mai semnala ceva averse locale, posibile în mare parte a ţării, dar cu o intensitate mai slabă decât în zilele precedente. Pe parcursul zilei, vântul va rămâne alert în toată ţara, cu rafale de 50…65 km/h, temporar peste 70 km/h, iar la munte se vor depăşi 90 km/h.

Ultima oră
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend