Vremea se strică: Cod galben de furtuni pentru jumătate de țară. Care sunt zonele vizate (FOTO, VIDEO)

Vremea se strică: Cod galben de furtuni pentru jumătate de țară. Care sunt zonele vizate (FOTO, VIDEO)

Vremea se strică începând de sâmbătă. Administrața Națională de Meteorologie a emis vineri o avertizare cod galben de furtuni, valabilă pentru jumătate de țară.

Avertizarea de intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică, răcire accentuată este valabilă începând de sâmbătă, 31 martie, ora 09, până duminică, 01 aprilie, ora 23.

Astfel, începând din dimineața zilei de sâmbătă, 31 martie, în Banat, Crișana, Maramureș, apoi și în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (31 martie/1 aprilie) local și în Oltenia vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h, temporar 65…75 km/h. La munte, în special în Carpații Meridionali, la peste 1500 m altitudine, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

În aceste regiuni, din a doua parte a zilei de sâmbătă, 31 martie, ploile vor fi în extindere și în intensificare, astfel că, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp, iar în vest și nord-vest local 30…40 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice și vor fi condiții de grindină.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, însă duminică valorile termice vor scădea semnificativ, chiar și cu 10…12 grade. În zona montană, duminică, 1 aprilie ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar spre seară, în special în Carpații Orientali, se va depune strat nou de zăpadă.

Totodată, meteorologii au emis o informare de intensificări temporare ale vântului și ploi moderate cantitativ, valabilă pentru ziua de 1 aprilie, între orele 06 – 23.

În acest interval, în Muntenia, Dobrogea și Moldova vântul se va intensifica cu viteze de 45…55 km/h, temporar 60 km/h și vor fi intervale de timp în care va ploua, mai ales cu caracter de aversă și se vor semnala descărcări electrice. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp. Vremea va fi în răcire față de sâmbătă, iar temperaturile se vor situa în jurul celor normale pentru prima zi de aprilie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags: