Cum a ajuns un „pericol pentru siguranța națională” să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI

Cum a ajuns un pericol pentru siguranța națională să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI

Societatea Cupru Min a vândut, printr-un contact pe doi ani semnat în octombrie 2017 cu o companie din Hong Kong, toată producţia de minereu de fier a României. Jurnaliştii GSP arată că această companie este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, pentru că reprezenta „un pericol pentru siguranţa naţională”.

Potrivit HotNews, Wang Yan a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016. De atunci, el a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, el a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.

„În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegație din China, pentru a vizita obiectivul Roșia Poieni. Această delegație a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group și Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoțit de domnul Wang Yan-Președintele Camerei de Comerț a Chinei din România”, arată o notă semnată și de Nicolae Turdean,director general al Cupru Min.

Potrivit unor documente obținute de HotNews, cei patru au semnat angajamente de confidențialitate prin care au declarat că au luat cunoștință de dispozițiile legale cu privire la protecția informațiilor clasificate și că se angajează să păstreze cu strictețe secretul de stat și de serviciu.

„Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a spus Turdean, contactat de HotNews. În schimb, pentru GSP, acest a spus că prima oară când i-a primit a fost în primăvara lui 2017, nu în noiembrie 2016. Oricum, nici atunci nu aveau aprobare de la Ministerul Economiei.

Turdean spune că pentru orice astfel de vizită este nevoie de aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei. Chiar dacă nu aveau aprobare, tot i-a primit. „Ce puteam face? Să-i dau afară?”, spune Turdean. Așa că i-a primit, i-a pus să semneze angajamentele de confidențialitate și le-a povestit despre Cupru Min. Cel puțin așa susține Turdean.

În acea perioadă, ministru era Costin Borc. Borc susține că nu i-a cunoscut pe chinezi și nici nu a primit vreo avertizare legată de vreunul dintre membrii delegației.

Totuși, Wang Yan a primit de la Ministerul Economiei două aprobări pentru a ajunge la Cupru Min, însă ca reprezentant al altor firme.

Turdean a mai spus pentru HotNews că Wang Yan și ceilalți chinezi au venit „o dată sau de două ori” la Cupru Min, în vară. Totuși, pentru GSP a declarat că vizitele au avut loc în primăvară.

Pentru vizita sau vizitele care au avut loc imediat după anunțul pentru licitație, Turdean susține că Wang Yan avea aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei.Totuși, Ministerul Economiei susține că în vara anului trecut nu a fost solicitată nicio aprobare pentru vreo vizită a lui Wang Yan la Cupru Min. În acea perioadă, ministri au fost Mihai Tudose și Mihai Fifor.