Zeci de jandarmi de la IPJ Alba Iulia, urmăriți penal după ce au obținut credite bancare cu adeverințe false

Zeci de jandarmi de la IPJ  Alba Iulia, urmăriți penal după ce au obținut credite bancare cu adeverințe false

Zeci de jandarmi de la Inspectoratul Judeţean Alba Iulia sunt urmăriţi penal, după ce au obţinut credite bancare în baza unor adeverinţe de salariu false. Operaţiunea a fost pusă la cale cu acordul şefilor Jandarmeriei Judeţene. Descoperirea a fost făcută de procurorii DNA, după ce fosta amantă a unuia dintre jandarmii care face parte din reţea a depus la Poliţie o plângere, în care îl acuză pe acesta de şantaj.

Jandarmii de la Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba Iulia care voiau să-şi cumpere o casă, o maşină ori un teren, dar nu se încadrau financiar pentru a obţine un credit de la bancă, apelau la bunăvoinţa şefilor. Cu acordul acestora, angajaţii primeau adeverinţe de salariu falsificate. Potrivit DNA, salariile false ajungeau până la 4.000 de lei. Ulterior, documentele falsificate semnate de şeful compartimentului financiar, dar şi de comandantul unităţii ajungeau pe masa creditorilor, iar angajaţii primeau banii solicitaţi. 

Printre cei care au beneficiat de aceste servicii se află inclusiv fiul fostului inspector şef al Jandarmeriei Alba, Herţa Ioan Onac, acesta pensionându-se la scurt timp după ce împotriva lui a fost începută urmărirea penală.

Totul a ieşit la iveală după ce anchetatorii au început să verifice o plângere depusă de fosta amantă a jandarmului Rusu Liviu Valentin, care are şi el o vilă cumpărată cu credit la bancă. Femeia l-a acuzat pe jandarm că ar fi sechestrat-o, ar fi ameninţat-o şi ar fi şantajat-o. Mergând pe firul acestei anchete, procurorii DNA au descoperit reţeaua de falsificatori creată în interiorul IJJ Alba.

În urma cercetărilor, pe numele a peste 50 de jandarmi de la această structură s-au seschis dosare de urmărire penală.