Zeci de localități au fost inundate în județele Maramureş şi Suceava (VIDEO)

Zeci de localități au fost inundate în județele Maramureş şi Suceava (VIDEO)

Alertă de viitură în centrul, nordul şi vestul ţării. Nouă judeţe se află la acest moment sub cod portocaliu de inundaţii, iar pentru 16 hidrologii au emis o avertizare cod galben, valabilă până la amiază, informează B1 TV. A fost rupere de nori în județele Maramureş şi Suceava. Râurile ieşite din matcă au inundat zeci de localități, iar în unele locuri, apa a ajuns chiar şi la doi metri. Şuvoaiele au intrat şi în casele oamenilor.

Inundaţiile puternice nu au ocolit nici nordul ţării. Localitatea Târgu Lăpuş din Maramureş a fost afectată de viitură. Ploile torenţiale au dus la scurgeri de pe versanți și ieșirea din matcă a râurilor, astfel că mai multe comune au fost inundate.

Şi judeţul Suceava a fost puternic afectat de revărsarea apelor. Şuvoaiele au distrus gospodării, culturi şi autoturisme.

Au fost imagini apocaliptice la Gura Humorului. Puhoaiele au năvălit cu furie şi au măturat totul în cale. O rupere de nori a făcut ca pârâul Voroneț să iasă din matcă. Apele au pătruns în curţi, grădini şi au înghiţit chiar şi maşini parcate pe marginea drumului.

Zeci de localități au fost inundate în județele Maramureş şi Suceava

#DIRECT_ONE_sagpqo#

Autoturismele au plutit pe apele râului, izbindu-se de poduri. Afectată a fost şi clădirea administrativă a pârtiei Șoimul. Viitura a antrenat bușteni care au fost transportați la baza telescaunului.

O femeie a murit într-o pădure din zona Poiana Stampei după ce un copac a căzut peste ea şi a strivit-o. Aceasta se afla împreună cu soţ la cules de bureţi în pădure atunci cand a fost lovita de copac. O alta femeie în vârstă de 56 de ani din localitatea suceveană Voroneţ este dată dispărută după inundaţii.

În unele locuri, apa a ajuns chiar şi la doi metri înălţime. Viitura a fost atât de puternică încât pompierii s-au legat între ei pentru a face față apelor. Peste 130 de angajati ai ISU au intervenit în Suceava, ajutați de voluntari. Au fost inundații care au afectat 23 de localități din tot județul. Au fost 138 de pompieri salvatori, 65 de autospeciale, cele mai afectate localități au fost Plutonița, Gura Humorului. În total au fost 11 locuințe inundate, 32 de anexe, 84 de curți, trei beciuri.