Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte ANRE: Cu un grad de umplere deja de 80% a depozitelor de gaze, e aproape imposibil să fie afectați consumatorii casnici de eventuale restricții chiar și într-un scenariu negru (VIDEO)

Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte ANRE: Cu un grad de umplere deja de 80% a depozitelor de gaze, e aproape imposibil să fie afectați consumatorii casnici de eventuale restricții chiar și într-un scenariu negru (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Depozitele de gaze sunt umplute aproape la 80% în acest moment în România și se înmagazinează în continuare cantități semnificative în fiecare zi, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy Bege, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Zoltan Nagy Bege (ANRE), pe B1 TV: „Avem șanse să ajungem chiar la 90% grad de umplere a depozitelor”

Întrebat ce ar presupune „un scenariu negru”, oficialul a explicat: „Acele scenarii pentru care trebuie să ne pregătim în această iarnă, sau în pregătirea acestei ierni, cu siguranță nu îi vizează pe marea majoritate a consumatorilor. Mesajul de a ne pregăti și să fim pregătiți pentru orice scenariu posibil pentru această iarnă nu este pentru consumatorii de energie sau gaz, este pentru sectorul energetic”.

„Dispecerul național de energie electrică, dispecerul de gaze, Ministerul Energiei, companiile implicate în sector trebuie să fie pregătite ca în cazul în care orice problemă se întâmplă în sistemul energetic sau în alimentarea cu gaze naturale să avem pregătite măsuri care să limiteze eventuale probleme în sistem”, a a continuat vicepreședintele ANRE.

Referitor la depozitele de gaze, el susține: „Depozitele sunt umplute aproape la 80% în acest moment în România și în continuare se înmagazinează cantități semnificative zi de zi. Avem șanse să ajungem chiar la 90% grad de umplere a depozitelor înainte de sezonul de iarnă și cred că ar trebui să avem această ambiție, să ajungem la 90%, ceea ce pentru marea majoritate a consumatorilor de gaze ar fi asigură pentru perioada de iarnă în orice condiții alimentarea fără nicio problemă”.

„Desigur, dacă apar zile consecutive friguroase, cu temperaturi de -15, -20 de grade, și consumul zilnic sare de 70-75 de milioane de metri cubi de gaz natural, și mai adaug, Doamne, ferește, nu o să avem surse de gaze din import, atunci am putea să recurgem, sigur, la niște limitări de consum, dar prima categorie la care se restricționează consumul sunt marii consumatori industriali. E foarte puțin probabil, cu un grad de umplere deja de 80% a depozitelor, ca, de exemplu, consumatorii casnici să fie afectați, chiar și în acest scenariu negru, (…) aș zice că e aproape imposibil”, a mai spus Zoltan Nagy Bege.

Urmăriți B1TV.ro și pe