100 km: coada rușilor care fug din Crimeea după atacul la baza aeriana Saki

100 km: coada rușilor care fug din Crimeea după atacul la baza aeriana Saki
Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 15:30, sursă foto: captură YT

Atacul asupra bazei aeriene Saki din Crimeea aflată sub controlul Rusiei, a produs panică printre rezidenții și turiștii ruși.

Aceștia au fugit din peninsula ucraineană anexată militar de Moscova în 2014 și au stat la cozi de zeci de kilometri pentru a se întoarce acasă, relatează „The Moscow Times”.

Podul care face legătura între peninsulă și Rusia și pe care ucrainenii au amenințat în mai multe rânduri că-l vor arunca în aer – s-a blocat din cauza celor care au început să fugă din peninsulă. Este același pod folosit de armatele Kremlinului ca să aducă întăriri pe front.

Baza rusească Saki din Crimeea a fost aruncată în aer marți

Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea iar Moscova nu vrea să acuze Kievul pentru a nu confirma ideea că sunt în stare să lovească atât de departe iar astfel să alimenteye panica.

Unele voci susțin mai mult: coada celor care abandonează Crimeeea ar fi fost chiar și de 100 kilometri.

Marți după-amiază, fumul negru care se ridica de la baza aeriană Saki din vestul Crimeei era vizibile chiar de pe plajele din apropiere.

Turiști îngroziți

„Prietenii mei îmi spun în fiecare zi că teritoriul este disputat și că este mai bine să stai departe de granița dintre Rusia și Ucraina”, spune și Diana, o bloggeriță din Rusia, în vacanță la doar zece kilometri de baza aeriană în momentul în care a avut loc explozia.

Videoclipurile de pe rețelele sociale arătă turiști ruși care își strâng lucrurile în panică și fug de pe plajă după primele explozii.

„Au fost aproximativ 15 explozii. Au durat în jur de 30-40 de minute. Mulți turiști încercau să se adăpostească – unii oameni se ascundeau în spatele copacilor, copiii plângeau. Oamenii încercau să rămână grupați”, a povestit Ksenia Korkina, o turistă citată de The Moscow Times. „Prima explozie a fost foarte puternică. Zidurile și ferestrele s-au zguduit. Sunetul era asurzitor și înfricoșător”, a descris Korkina.

„Unii turiști au plecat acasă. A fost un mare ambuteiaj în apropiere de Novofedorivka”, a declarat Korkina. „Mulți oameni s-au temut să mai iasă din casă după explozii. Și mie mi-a fost teamă”, a mai adăugat.

Zeci de locuințe afectate de explozii

Autoritățile locale au declarat stare de urgență în zonă: 250 de oameni au fost duși în adăposturi de urgență iar geamurile a zeci de case au fost afectate de explozii.

Turismul este o parte importantă a Crimeei, iar atacul de marți va descuraja mulți oameni să viziteze zona, cu atât mai mult cu cât baza aeriană bombardată se află la 200 de kilometri de linia frontului, scrie The Moscow Times.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici