Acceleratorul de particule de la Geneva, închis pentru doi ani

Acceleratorul de particule de la Geneva, închis pentru doi ani
Acceleratorul de particule de la Geneva, cunoscut și sub numele de LHC, se va închide pentru doi ani, urmând să fie redeschis în 2015. Acceleratorul va fi închis pentru a i se crește energia. În felul acesta...

Acceleratorul de particule de la Geneva, cunoscut și sub numele de LHC, se va închide pentru doi ani, urmând să fie redeschis în 2015. Acceleratorul va fi închis pentru a i se crește energia. În felul acesta „vânătoarea” unor noi particule va continua cu șanse mai mari decat cele actuale.

Large Hadron Collider este cel mai „puternic” accelerator construit vreodată. Acesta are o circumferință de circa 27 km și este situat la 100 metri sub pământ între Franța și Elveția, permițând astfel  studiul particulelor care rezultă în urma ciocnirii fasciculelor de protoni sau protoni și ioni de plumb care au o viteză foarte apropiată de cea a luminii.

La LHC sunt în funcțiune patru mari experimente, ATLAS, CMS, ALICe si LHCb, scrie BBC.

Lansat în septembrie 2008, LHC a fost închis la numai 9 zile, din cauza unei defecțiuni. Reparația a costat 40 de milioane de dolari. De atunci, însă, nu a funcționat la puterea la care a fost conceput să o facă, sperându-se că acest lucru va fi posibil după îmbunătățirile care îi vor fi aduse.

Urmăriți B1TV.ro și pe