ALEGERI LOCALE 2020 | Primarul Sucevei, Ion Lungu: La mai multe garsoniere figurează sute de locatari din Ucraina şi Republica Moldova

ALEGERI LOCALE 2020 | Primarul Sucevei, Ion Lungu: La mai multe garsoniere figurează sute de locatari din Ucraina şi Republica Moldova

La mai multe garsoniere din Suceava figurează în evidenţe sute de locatari fictivi din Ucraina şi Republica Moldova. Potrivit primarului Ion Lungu, aceștia aveau nevoie de domiciliu stabil pentru cetăţenie. În acest context însă, potrivit legii, se impune redistribuirea votanţilor pentru depăşirea numărului admis de lege.

La mai multe garsoniere din Suceava figurează sute de locatari din Ucraina şi Republica Moldova

Ion Lungu a explicat că, în condiţiile în care s-a impus în pandemie, din motive de siguranţă sanitară, un număr de maxim 2.000 de alegători la o secţie de votare, a fost necesară această redistribuire la secţii votare din zona Gării Suceava, unde la mai multe garsoniere sunt înregistrate foarte multe persoane într-o locuinţă.

„O problemă legată de alegerile locale sunt patru secţii în Burdujeni, în zona Gării, care depăşeşc două mii de persoane, limitarea impusă de lege pentru o secţie de votare. Este vorba de secţiile 41, 42, 44 şi 45. De unde vin atât de multe persoane în plus? De la câteva garsoniere din zona Jean Bart. Una are 174 de persoane care locuiesc la aceeaşi adresă, alta 115, alta 130 de persoane. (…) Sunt persoane venite din Ucraina şi Republica Moldova care aveau nevoie de domiciliu stabil pentru cetăţenie. În urma anchetei făcute a rezultat că în acele garsoniere sunt înregistrate foarte multe persoane care, de fapt, nu locuiesc acolo şi, cel mai probabil, nici nu participă la vot, dar suntem obligaţi să luăm măsuri să nu depăşim două mii de alegători pentru o secţie de votare”, a spus Lungu, potrivit Agerpres.

MAI ia măsuri suplimentare de verificare a adreselor unde se constată multiple cereri pentru stabilirea reședinței

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţieMonica Dajbog, a declarat luni că, în prag de alegeri locale, MAI va efectua măsuri de verificare suplimentară a adreselor unde se constată mai multe cereri pentru stabilirea reședinței.

„Astfel, în toate situațiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reședinței, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară. Declarația va fi consemnată pe cerere, în fața funcționarului de evidență a persoanelor.

Solicitantul va declara pe propria raspundere scopul/motivul stabilirii reședinței. Declarația va fi consemnată pe cerere, în fața funcționarului de evidență a persoanelor”, a transmis, luni,Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Alegeri locale 2020. Noi reguli pentru eliberarea vizei de flotant

Solicitantul trebuie să locuiascămai mult de 15 zile la locuinţa secundară. Trebuie declarat motivul stabilirii reşedinţei şi, în scenariul în care sunt mai multe cereri la acceeași adresă, sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, se fac verificări. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana respectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.

Mai sunt doar câteva săptămâni până la alegerile locale, iar cei caredoresc să voteze trebuie să știe căvor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință).

În plus, ei pot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral.