Armand Goșu: Rusia nu va ataca Republica Moldova, întrucât nu are niciun interes să o facă

Armand Goșu: Rusia nu va ataca Republica Moldova, întrucât nu are niciun interes să o facă
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Victor Berzkin

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, consideră că Federația Rusă nu are niciun interes să atace Republica Moldova și nici nu o va face. Mai mult, spune el, elita politică separatistă nu își dorește nici ea să arunce Transnistria într-o aventură militară de partea Moscovei, transmite Protv.md.

Rusia nu va ataca Republica Moldova, întrucât nu are niciun interes să o facă, spune Armand Goșu

Istoricul s-a arătat de părere că mai degrabă Federația Rusă încearcă să inducă impresia că ar vrea să deschidă un front de luptă în Transnistria, astfel încât să devieze atenția opiniei publice de la situația din Donbas și să forțeze Ucraina să disloce unități militare în regiune.

„Eu nu vad cum rusii reusesc sa deschida acest front. In primul rand nu pot teleporta militari rusi, iar in al doilea rand, militarii rusi care sunt in Transnistria nu sunt bine antrenati, nu sunt bine echipati, sunt in numar relativ mic, iar o provocare de tipul asta ar putea fi rezolvata de armata ucraineana, care s-a dovedit a fi una din cele mai eficiente armate lume, in cateva ore, or Rusia nu are niciun interes sa faca asa ceva”, a declarat Armand Goșu, într-un interviu pentru Pro TV.

Așa-zisele autorități din Transnistria nu își doresc nici ele un conflict militar în regiune, crede Armand Goșu.

„Elita politica separatista n-are absolut niciun interes sa arunce Transnistria intr-o aventura militara de partea Rusiei. Krasnoselskii are cetatenie ucraineana, Gusan are cetatenie ucraineana. Elita politica Sheriff sunt oameni care exporta in Europa”, a mai spus el.

Transnistria este o regiune separatistă situată pe malul stâng al Nistrului, regiune care de jure intră în componența Republicii Moldova, dar care de facto nu este se află sub controlul Chișinăului.

Tensiunile din Transnistria au fost abordate și în discuția pe care au avut-o recent Președintele României, Klaus Iohannis, și omoloaga sa de la Chișinău, Maia Sandu. Când vorbim despre războiul din Ucraina, a explicat șeful statului român într-o apariție publică pe 4 mai, „nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:10 - Ministrul rus de Finanțe a anunțat că Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru „operațiunea militară” din Ucraina
19:04 - Parchetul General, după ce prevederile referitoare la prescripţia răspunderii penale au fost declarate neconstituţionale: Va avea unul dintre cele mai grave efecte, afectând cvasitotalitatea infracţiunilor
18:36 - Bogdan Aurescu, discuții cu omologul polonez despre consolidarea NATO, aderarea Finlandei și Suediei la alianță și despre sprijinul pentru Ucraina
18:28 - Virgil Guran explică declarația despre lăutari și primari: A fost în spirit de glumă, că dacă vii cu discursuri plictisitoare, nu se uită nimeni la tine. Dacă vreți o să vă cânt și dumneavoastră (VIDEO)
18:27 - Alertă falsă cu bombă la o unitate de învăţământ din Bucureşti. Echipele de intervenţie au stabilit că nu există nicio situaţie periculoasă
18:17 - Avantajele și dezavantajele gătitului la cuptorul cu microunde
18:16 - Pericol la 60 km de România! O rachetă de croazieră rusească, deasupra Cernăuţiului!
18:00 - Marea Britanie impune companiilor de petrol și gaze o taxă excepțională după ce facturile la energie au crescut
17:59 - Guru din Hunedoara, cunoscut ca „Adi de la Brad”, arestat preventiv. Este acuzat de privare de libertate și de hărțuire
17:48 - Bogdan Aurescu, la Trilaterala România – Polonia – Turcia. Discuții despre agresiunea rusă, cum poate fi ajutată Ucraina, consolidarea NATO și aderarea Finlandei și Suediei la alianță (FOTO)