Ce este gazoductul Nord Stream 1 și de ce este important pentru Europa

Ce este gazoductul Nord Stream 1 și de ce este important pentru Europa
Ce este gazoductul Nord Stream 1 și de ce este important pentru Europa. Foto: Hepta - DPA Images / Jens Büttner

Fluxurile de gaze prin gazoduct sunt obstrucționate în ceea ce oficialii Uniunii Europene consideră a fi o acțiune „motivată politic” din partea Moscovei, informează Al Jazeera.

În ultimele săptămâni, gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE, Bruxelles-ul încercând să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie.

De ce este crucial pentru Europa gazoductul Nord Stream 1

Gazprom i-a ținut în suspans pe liderii europeni după ce a anunțat în mod repetat suspendarea fluxurilor de gaze din cauza a ceea ce a susținut că sunt probleme tehnice datorate unor lucrări de întreținere.

În mijlocul reuniunii miniștrilor energiei ai Uniunii Europene la Bruxelles pentru a discuta un plan de urgență, Kadri Simson, șeful politicii energetice a UE , a descris marți anunțul Gazprom privind reducerea fluxurilor la 20% din capacitatea gazoductului drept „motivat politic”.

Potrivit Gazprom, Nord Stream 1 are o capacitate de167 de milioane de metri cubi de gaz, pe zi. De miercuri, gazoductul va distribui doar 33 de milioane de metri cubi, pe zi. Nord Stream 1 leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică. Conducta este strategică pentru alimentarea cu gaz a europenilor.

Importanța Nord Stream 1

  • Nord Stream 1, care este deținut majoritar de Gazprom, este cea mai mare conductă care asigură aprovizionarea crucială cu gaze naturale rusești în Europa prin Germania.
  • UE este puternic dependentă de gazul rusesc. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 40 % din gazele naturale ale UE.
  • Această cantitate a scăzut semnificativ în acest an, ceea ce a pus la grea încercare industriile energofage și a dus la creșterea prețurilor la produsele de bază.
  • Lucrările de întreținere au trecut în mare parte neobservate în trecut, dar conducta a devenit acum o monedă de schimb, în contextul în care Rusia și Occidentul își schimbă lovituri economice ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie.

De ce reprezintă o problemă politică

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că Rusia „nu este interesată” de o întrerupere completă a livrărilor sale de gaze către Europa. Cu toate acestea, „dacă Europa își continuă cursul de impunere absolut nechibzuită a sancțiunilor și restricțiilor care o lovesc, situația s-ar putea schimba”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a prefigurat ultima reducere, avertizând luna aceasta Occidentul că sancțiunile continue riscă să declanșeze creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat duminică că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei, despre care a spus că trebuie să „riposteze” cu sancțiuni mai dure.

De asemenea, ministerul german al economiei, Robert Habeck, a transmis că nu există niciun motiv tehnic pentru o nouă reducere a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1. Vladimir Putin „joacă un joc perfid”, a declart ministrul, potrivit Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:22 - Un grup de hoți care fura motorină de la camionagii pe autostrada Arad-Timișoara, a fost prins cu focuri de armă. Un infractor care a reușit să fugă cu un camion roșu este dat în urmărire
09:07 - Devis Mangia, suspendat de la naționala Maltei pentru comportament sexual neadecvat față de un fotbalist. Presa malteză: Antrenorul italian s-a confruntat cu acuzații similare în România
09:02 - Visarion Alexa: „Soția mea are 40 de ani, dar arată ca de 18”
09:00 - Frica rușilor de mobilizarea lui Putin, vizibilă din spațiu: cozi de 20 kilometri ca să fugă în Georgia
08:52 - Din 2024 menţinerea dreptului la beneficii sociale va fi condiţionată de obţinerea unei calificări, de angajare şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei
08:50 - Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”