Cele mai afectate țări de seceta care a ars terenurile și a secat apele pe continent

Cele mai afectate țări de seceta care a ars terenurile și a secat apele pe continent
Foto: ISU Teleorman

Doar în această vară, Europa a pierdut 660.000 hectare! Este cea mai mare cifra înregistrată de specialişti din 2006, de când se înregistrează date privind incendiile de vegetație.

Din România până în Anglia și din Italia până în Spania, seceta a pârjolit terenurile și a secat apele.

Valul de secetă a periclitat viaţa şi fauna marină din anumite zone

Arşiţa nu s-a limitat la ţările din zona mediteraneană ci a lovit și alte zone, precum Germania şi Slovenia cu incendii devastatoare.

Situaţia a impus restricții din partea autorităţilor privind accesul la apă.

În combinație cu temperaturile excesive, nivelul scăzut al apelor dulci duce la un nivel scăzut al oxigenului, iar peștii mor. Efectul este în lanţ, în lipsa peştilor, mii de alte specii fiind afectate.

Se caută soluții alternative: reciclarea apei sau schimbarea culturilor

În Marea Britanie, guvernul a decretat oficial secetă în cea mai mare parte a țării. Milioane de oameni nu mai au voie să-și ude grădinile.

Specialiştii spun că este necesar ca fermierii să gasească soluții alternative, reciclarea apei sau schimbarea culturilor.

Interdicția afectează populaţia din împrejurimile Londrei, aproape 15 milioane de cetăţeni.

În Germania, față de limita normală de 2.80 m, nivelul Rinului a ajuns la doar 32 de centimetri, cu cinci centimetri mai puțin decât datele înregistrate ieri.

La Bingen, în zona amintită,  navele care transportă cărbuni ori petrol nu mai pot naviga la un nivel al apei de sub 40 centrimetri.

Sunt afectate culturile de cereale și legume, turmele de vite şi oi dar și turismul

În sudul Spaniei, regiunea Malaga foloseşte rezervorul Vinuela, lung de şase kilometri și adanc de 100 de metri care, în prezent, funcţionează la un nivel scăzut de doar 12% din volumul normal de apă. Fermierii andaluzi au ajuns la măsuri disperate: au tăiat numeroşi pomi de mango și avocado pentru a salva resursele de apă insuficiente pentru toți.

Nici Italia nu scapă: nordul ţării înregistrează secetă istorică.

Turismul este afectat puternic în Franța: regiunile Var și Provence, atracţia iubitorilor de sporturi nautice, sunt afectate de scăderea nivelului apelor cu până la şase metri; numărul turiştilor din acest sezon a scăzut la jumătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe