China a trimis 29 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului

China a trimis 29 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Pool/ Taiwan Ministry Of Nationa

Un număr de 29 de avioane de război chineze au pătruns marți în autoproclamata zonă de identificare aeriană (ADIZ) a Taiwanului, a precizat Ministerul apărării de pe insulă, transmite miercuri CNN.

29 de avioane de război chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Autoritățile taiwaneze susțin că a fost vorba despre un mix de avioane de vânătoare, avioane de avertizare timpurie și control, avioane de război electronic, avioane anti-submarin, avioane de informații electronice și avioane de realimentare.

Este al treilea cel mai mare bilanț de aeronave chineze care intră în zona de identificare aeriană a Taiwanului de la începutul anului și vine la mai puțin de o lună de la momentul în care China trimitea 30 de avioane de război într-o misiune similară.

În replică, armata taiwaneză a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a alunga aeronavele chineze, a transmis avertismente radio și a desfășurat sisteme de apărare antiaeriană pentru a le monitoriza mișcările, a mai precizat Ministerul taiwanez al apărării.

Taiwanul și China continentală se guvernează separat de peste 70 de ani, de la sfârșitul războiului civil chinez, când forțele naționaliste au fost învinse și s-au retras pe insulă.

Deși nu a controlat-o niciodată, Partidul Comunist Chinez consideră insula autoguvernată ca fiind parte din teritoriul său.

Beijingul nu a exclus posibilitatea de a folosi forța militară pentru a cuceri Taiwanul, iar în ultimii ani a menținut presiunea pe insula democrată.

O zonă de identificare aeriană este impusă unilateral și nu trebuie confundatî cu spațiul aerian suveran, care este definit în baza dreptului internațional.

Administrația federală americană pentru aviație definește ADIZ drept „o zonă desemnată a spațiului aerian de deasupra uscatului sau apei în care o țară solicită identificarea pozitivă și imediată, localizarea și controlul de trafic aerian al aeronavei în interesul securității naționale a țării”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:20 - Mii de romi la concertul de muzică lăutărească organizat de Partida Romilor Pro-Europa în Capitală. Nicolae Păun: A fost parte a campaniei „Declară-ți Etnia! Asumă-ți identitatea” (FOTO)
11:02 - Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor, după retragere. Explicația unui analist militar britanic
10:55 - Ce a pățit Anca Pandrea că a ajuns de urgență la spital? Cu ce se confruntă actrița în această perioadă
10:53 - Gluma zilei spusă de Ramona Olaru la Neatza cu Răzvan și Dani: ”După weekend-ul ăsta cald trebuie să mă cumințesc…”
10:44 - Accident grav în județul Mureș: 6 victime după ce un microbuz a intrat frontal într-un cap de pod (VIDEO)
10:39 - Ciucă, bilanț la 7 luni de guvernare: „Am stabilizat criza energetică. Am avut cea mai mare creștere economică în UE, în primul trimestru din 2022” / „Integritatea și transparența”, criterii în evaluarea miniștrilor
10:22 - Danemarca: Atacatorul de 22 ani ani, care a omorât trei oameni într-un centru comercial, a spus victimelor că arma e falsă
10:20 - Fermierii din China își plătesc casele cu pepeni, usturoi și piersici
10:05 - Războiul Rusiei înseamnă pierderi de vieți și costuri uriașe pentru Ucraina. Pagubele se ridică deja la o sumă uriașă / Începe conferința pentru reconstrucția țării
10:02 - Cum se menține Monica Davidescu în formă la 49 de ani. „Am vrut să merg la estetician, dar mi-a fost prea frică”