CORONAVIRUS | O posibilă nouă mutaţie a virusului în Brazilia, descoperită de cercetători

CORONAVIRUS | O posibilă nouă mutaţie a virusului în Brazilia, descoperită de cercetători
Foto: Pixabay

Laboratorul Naţional de Calcul Ştiinţific (LNCC), aflat în subordinea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei, au anunțat, vineri, că o posibilă nouă variantă a coronavirusului a fost detectată în mai multe regiuni din Brazilia.

Cercetătorii brazilieni au descoperit noua variantă într-un context în care sistemul sanitar naţional se află în prag de colaps din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de infectare cu varianta P.1 care a apărut în nordul statului brazilian Amazonas în noiembrie 2020, scrie agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

O posibilă nouă mutaţie a coronavirusului a fost descoperită de cercetători în Brazilia

Mai exact, laboratorul a transmis, printr-un comunicat de presă, că un studiu realizat în 39 de municipalităţi din cinci state braziliene „a condus la identificarea unei posibile noi variante a SARS-CoV-2 provenind din varianta B.1.1.33 aflată în circulaţie anterior în Brazilia”.

Această cea mai nouă variantă conţine o mutaţie ce ar putea „complica planificarea noilor strategii de control a COVID-19”, a atras atenţia laboratorul.

Rezultatele studiului au fost raportate în baza de date internaţională a genomului coronavirusului GISAID.

„Necesitatea tot mai mare de supraveghere genomică eficientă, pentru a putea identifica din pripă potenţialele mutaţii virale, este evidentă, contribuind astfel la îmbunătăţirea vaccinurilor actuale împotriva COVID-19”, a menționat laboratorul.

Tot ce știm până acum despre varianta braziliană

Varianta Braziliei, cunoscută și drept P1, este mai transmisibilă decât formele anterioare ale coronavirusului. De asemenea, poate fi parțial rezistentă la imunitatea generată de infecții anterioare sau vaccinare.

Se crede că varianta își are originea în Manaus, capitala statului Amazonas din Brazilia, și este cunoscută și sub denumirea de „varianta Manaus”. Este o preocupare din cauza mutațiilor pe care le poartă .

Una dintre acestea, numită N501Y poate permite răspândirea virusului mai ușor. P1 poartă, de asemenea, o altă mutație numită E484K, care i-ar putea permite să reziste anticorpilor generați împotriva formelor anterioare ale virusului.

Cu toate acestea, în acest stadiu, oamenii de știință încă cercetează capacitățile P1. O cercetare timpurie – care încă nu a fost revizuită de alți oameni de știință – estimează că P1 este între 1,4 și 2,2 ori mai transmisibil decât varianta cu care se confrunta Marea Britanie vara trecută. Aceeași cercetare sugerează, de asemenea, că printre persoanele care au imunitate naturală după ce au fost infectate cu o tulpină anterioară de coronavirus, P1 ar putea să le reinfecteze între 25% și 61% din timp.

Cu toate acestea, P1 împarte mutațiile (cum ar fi E484K) și comportamentele cu varianta sud-africană , iar dovezile sugerează că această variantă are șanse mai mari de a infecta persoanele care au avut vaccinul Oxford / AstraZeneca decât versiunile mai vechi ale virusului.

Echipa de cercetare din Brazilia și Imperial College din Londra spun că varianta P.1 a apărut probabil la începutul lunii noiembrie, a dominat și s-a răspândit rapid și a provocat multe reinfectări.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech neutralizează varianta braziliană a coronavirusului

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a fost capabil să neutralizeze varianta coronavirusului care se răspândește rapid în Brazilia, arată un studiu de laborator publicat luni în New England Journal.

Sângele prelevat de la persoanele vaccinate a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conținea aceleași mutații la vârf precum varianta foarte contagioasă P.1, ce fusese depistată în premieră în Brazilia, conform studiului realizat de cercetătorii din cele două companii și de la Universitatea din Texas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:09 - Un alt oraș din Europa încearcă să combată turismul excesiv. Vizitatorilor li se vor percepe taxe duble, din 2025
20:59 - S-a votat! Telefoanele mobile vor fi interzise în școli, în timpul lecțiilor, în Republica Moldova
20:58 - Trei cetăţeni ucraineni dispăruți în Munţii Maramureşului au fost găsiți de salvamontiști / Aceştia erau de zece zile pe drum
20:27 - Călin Georgescu, dat de gol de un martor, cu privire la întâlnirea cu Potra și Sechila, de la herghelia din Ciolpani: “I-am putut vedea de aproape întrucât le-am servit un ceai”
20:24 - TikTok riscă o amendă uriașă dacă nu răspunde cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România
19:59 - Mare atenție! Poți face închisoare pentru folosirea ilegală a petardelor. Iată ce spune legea
19:59 - Cristela Georgescu propune o nouă metodă de întărire a sistemului imunitar: mersul fără încălțări prin zăpadă. „Are un efect sedativ”
19:42 - Bărbat acuzat că a instigat pe rețelele sociale la ”executarea la zid” a membrilor CCR, pus sub control judiciar
19:39 - Cu aceste replici plagiate i-a impresionat Călin Georgescu pe români. A rostit discursuri din Stăpânul Inelelor, serialul Newsroom, piesele lui Caragiale, e fan al mareșalului Ion Antonescu, dar și al lui Ion Iliescu (VIDEO)
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul