CORONAVIRUS | Studiu: Creierul, îmbătrânit cu 10 ani de infecția cu SARS-CoV-2

CORONAVIRUS | Studiu: Creierul, îmbătrânit cu 10 ani de infecția cu SARS-CoV-2
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind legate de declinul mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, au avertizat marți cercetătorii.

Infecția de Covid-19, legată de deficite cognitive substanțiale

Un studiu condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, care a fost făcut pe mai mult de 84.000 de persoane, a constatat că, în unele cazuri severe, infecția cu coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale.

„Analizele noastre … se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport, transmite Reuters.

„Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”, au adăugat ei.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul sarcini, cum ar fi amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor pe un puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta, de asemenea, medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare.

Echipa din Hampshire a analizat rezultatele a 84.285 de persoane care au finalizat un studiu numit Great British Intelligence Test. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alți experți, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Cercetătorii au declarat că deficitele cognitive au avut „o dimensiune substanțială a efectului”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19, cele mai grave cazuri arătând efecte „echivalente cu declinul mediu de 10 ani al performanței creierului, la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani”.

Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele sale ar trebui privite cu o anumită prudență.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută pre-COVID și rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung – astfel încât orice efect asupra cunoașterii poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.

Ultima oră
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”
21:18 - Ludovic Orban: Noi nu mai avem posibilitatea statutară și legală să oprim Congresul PNL. Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde (VIDEO)