Cristian Diaconescu, despre opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen: „Nu e niciun fel de argument” (VIDEO)

Cristian Diaconescu, despre opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen: Nu e niciun fel de argument (VIDEO)

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat vineri în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, că opoziția Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen este în contradicție cu deciziile luate de instituțiile UE care au constatat că România este pregătită din punct de vedere tehnic. De asemenea, excluderea Bulgariei din mecanismul aderării, așa cum vrea Olanda ar putea crea numeroase probleme privind securizarea frontierei:

„Instituția abilitată de executivul european pentru a evalua capacitatea României de a accede la un acord tehnic a spus da, România este capabilă din punct de vedere tehnic, nu politic, să devină membru al Acordului Schengen. În acel moment, două state, Olanda și Austria, spun da, tehnic este în regulă, nu au contestat această evaluare a Comisiei Europene, dar din punct de vedere politic, al politicii noastre naționale avem niște dificultăți în a da votul pozitiv. E o contradicție în termeni. Mai credem în instituțiile europene și în expertiza acestora? Dacă nu mai credem și avem rezerva politicii naționale avem o problemă uriașă cu decizia în interiorul UE.

În ceea ce privește Olanda, este o schimbare de atitudine, dar atrag atenția în legătură cu un aspect, ne grăbim când spunem, e foarte bine că ne preferă pe noi și nu pe Bulgari. S-ar putea să fie un măr otrăvit pentru că din perspectiva pachetului Bulgaria-România problema nu e de sentiment politic sau să câștigăm noi ca să pierdeți voi, problema e strict în teren, 460 de km de frontieră înăuntru spațiului Schengen rămân nereglementați și vă asigur că Bulgaria va lua piciorul de pe accelerație.

Care e procedura decuplării? Cum juridic iei decizia decuplării pentru că această asociere a funcționat de-a lungul anilor”, precizează Cristian Diaconescu.

Acesta a mai precizat că Austria nu are niciun fel de argument:

„Cred că e ceva în substrat. Nu se poate să invoci o temă, migrația care nu privește România. Să invoci o temă, migrația care nu privește un stat Schengen. Fluxurile migratorii la care se referă Austria nu ne privesc, nu trec pe la noi, marea lor majoritate trec prin Croația. În acest moment Bulgaria a mutat poliția de frontieră, a mutat-o la graniță cu Serbia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe