Criză fără precedent, în Germania: Companiile locale duc lipsa de 2 milioane de angajați calificați

Criză fără precedent, în Germania: Companiile locale duc lipsa de 2 milioane de angajați calificați
Foto: pixabay.

Mai mult de jumătate dintre companiile din Germania se confruntă cu o lipsă de muncitori calificați, aproximativ 2 milioane de posturi fiind vacante, conform datelor furnizate de Camerele de comerț și industrie din Germania (DIHK).

Nevoia de angajați a crescut considerabil în ultimele luni

Aceasta reflectă o situație de criză pentru cea mai puternică economie din Europa, deoarece niciodată până acum nu s-a înregistrat un procent atât de mare de companii care au probleme în a găsi angajați. Datele arată că din 22.000 de companii, 53% au probleme în a ocupa posturile vacante.

„Estimăm că aproximativ 2 milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce a adus pierderi companiilor de aproape 100 de miliarde de euro.

Proiectele mari sunt în pericol

Dercks a adăugat că reziliența pieței muncii nu înseamnă că afacerile se descurcă bine, ci dimpotrivă, lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și măsurile pentru reducerea emisiilor de carbon sunt o combinație periculoasă care ar putea determina companiile să-și mute producția în alte țări.

„Lipsa de muncitori calificați nu este doar o povară pentru afaceri, dar pune în pericol și succesul în proiecte importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și infrastructura”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe