Cum poți beneficia gratis de vaccinul antigripal în această toamnă. Iată ce trebuie să faci

Cum poți beneficia gratis de vaccinul antigripal în această toamnă. Iată ce trebuie să faci
sursa foto: pixabay

Din toamnă, România continuă lupta împotriva COVID-19, dar și a gripei sezoniere. Pentru un ser cu efect cert în ceea ce privește SARS-COV-2 mai este nevoie de timp. În schimb, pentru gripa de sezon, procedura este deja populară, administrată an de an.

Statul român decontează într-o anumită măsură vaccinul antigripal, care se recomandă să fie administrat pentru imunizarea adulților, a gravidelor, a adolescenților, a copiilor. Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Imunizare suportă cheltuielile.

Cine sunt principalii beneficiari ai vaccinului antigripal gratuit

Campania de vaccinare antigripală se desfășoară prin intemediul cabinetelormedicilor de familie, pentru categoriile de populație cu risc: persoane de peste 65 de ani, persoane cu handicap, cele instituționalizate, adulți și copii cu afecțiuni cronice, persoane cu HIV, copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 luni și 18 ani, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar din spitale.

Pentru populația care nu intră în categoriile de risc, vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției din farmaciile cu circuit deschis sau din unități medicale private. Vaccinul antigripal Sanofi va ajunge în farmacii după 15 septembrie.

Medicii recomandă ca vaccinul antigripal să fie administrat anual, înainte de debutul sezonului gripal. Anticorpii protectori se formează aproximativ în două săptămâni.

Ultima oră
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”