Haos total în Republica Moldova: Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon. Omul lui Plahotniuc preia interimatul şi dizolvă Parlamentul

Haos total în Republica Moldova: Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon. Omul lui Plahotniuc preia interimatul şi dizolvă Parlamentul
foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

UPDATE:Precum era aşteptat, Pavel Filip a semnat decretul pentru dizolvarea Parlamentului şi a convocat alegeri parlamentare anticipate pentru 6 septembrie.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc revine în forţă şi capătă o victorie uriaşă la Curtea Constituţională. După ce sâmbătă Igor Dodon a semnat decretul de numire ca premier a Maiei Sandu în urma unei coaliţii din socialişti şi pro-europeni care a lăsat Partidul Democrat în opoziţie, Curtea Constituţională l-a suspendat duminică din funcție pe președintele Igor Dodon, iar Pavel Filip, fostul premier din partea democraţilor, va prelua interimatul.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia CC, conform agora.md.

Acum, Pavel Filip urmează să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

„Potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim- ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, mai punctează Curtea Constituțională.

De altfel, Curtea Constituţională a fost de partea lui Plahotniuc în tot acest război de pe scena politică de la Chişinău. Sâmbătă, aceasta a decretat şi privind neconstituţionalitatea mandatului primit de Maia Sandu în fruntea Guvernului şi a asupra numirii socialistei Zinaida Greceanî în fruntea Parlamentului.

În urma coaliţiei dintre Partidul Socialist şi blocul ACUM, oligarhul Vladimir Plahotniucnu a acceptă înfrângere şi a ieşit public cu două înregistrări compromiţătoare cu Igor Dodon.Mai mult acesta numeşte evoluţia de pe scena politică o lovitură de stat şi alegeri anticipate atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru Parlament.

„Ceea ce au făcut Igor Dodon, PSRM şi ACUM este o evidentă lovitură de stat, au încălcat deliberat Constituţia şi prevederile Curţii Constituţionale. Este o încercare disperată a liderului de facto al Partidului Socialiştilor de a prelua puterea în Republica Moldova, în interesul lui sau al celor din spatele lui”, afirma Plahotniuc.

În prima înregistrare difuzată de Publika TV,Igor Dodonîi spune lui Plahotniuc că a primit, lunar, din Rusia, de la 600-700 de mii de dolari, până la un milion de dolari. (DetaliiAICI)

În a doua înregistrare, Dodon susţinea că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi acesta i-a promis că rezolvă problema dosarelor oligarhului din Rusia, dacă se formează coaliția PDM-PSRM. (DetaliiAICI)