Familiile luptătorilor ucraineni din Azovstal îl roagă pe Erdogan al Turciei să asigure extracția trupelor: „Avem nevoie de un erou” / „Vă implor să îi salvați pe fiul meu și pe camarazii săi”

Familiile luptătorilor ucraineni din Azovstal îl roagă pe Erdogan al Turciei să asigure extracția trupelor: „Avem nevoie de un erou” / „Vă implor să îi salvați pe fiul meu și pe camarazii săi”
Erdogan se opune în continuare aderării Finlandei și Suediei la NATO. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Familiile luptătorilor din regimentul Azov care se află în combinatul Azovstal din Mariupol au transmis un apel emoționant către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, căruia i-au cerut „să fie erou” și să inițieze o procedură de extracție pentru trupele rămase în interiorul complexului, transmite CNN.

Familiile luptătorilor ucraineni din Azovstal îl roagă pe președintele turc să asigure extracția trupelor

Într-o conferință de presă desfășurată la Kiev, tatăl unui luptător în vârstă de 18 ani l-a îndemnat pe liderul turc să profite de „o oportunitate istorică de a intra în istorie ca un făuritor de pace, ca un erou”.

„Ca de la bărbat la bărbat, de la tată la tată, vă implor să îi salvați pe fiul meu și pe camarazii săi”, a spus Evheniy Suharnikov, care a invocat experiența Turciei în operațiunile de extracție din Orientul Mijlociu.

Oferind drept exemplu extracțiile din Siria și de la Dunkirk din Al Doilea Război Mondial, Suharnikov a solicitat trimiterea unui vas civil care să îi aducă pe luptătorii ucraineni de la Azvostal. El a sugerat că aceștia ar trebui să fie duși într-o țară neutră, departe de ostilități.

„Avem nevoie de un erou, o persoană cu suficientă autoritate politică pentru a efectua această procedură. Dintr-o perspectivă politică și geografică, credem că Turcia poate fi acea țară și Erdogan poate fi acea persoană”, a adăugat tatăl tânărului luptător ucrainean.

Familiile trupelor rămase în uriașa oțelările de la Marea Azov au lansat o petiție pentru asigurarea unui coridor sigur care să îi escorteze pe luptători din combinat, iar ea a adunat deja 1,5 milioane de semnături.

„ONU și Crucea Roșie sunt interesate doar de civili”, a declarat soția unuia dintre luptători, în prezența tânărului său fiu.

Dacă luptătorii sunt abandonați, „Ucraina nu va avea un viitor strălucit”, spune iubita unuia dintre combatanți.

Ucraina s-a arătat gata să îi elibereze pe prizonierii de război ruși dacă partea rusă va permite evacuarea soldaților ucraineni răniți din combinatul Azovstal. Fabrica a devenit ultima redută ucraineană din Mariupol și se crede că adăpostește în continuare câteva sute de luptători ai rezistenței. Rusia continuă să combardeze constant complexul, conform informațiilor transmise atât de Kiev, cât și de Moscova.

Urmăriți B1TV.ro și pe