Germania: SUA și Trump au dreptate când vorbesc despre reformarea OMS / Casa Albă amenințase cu retragerea din organizație și a oferit un ultimatum de 30 de zile pentru schimbări radicale

Germania: SUA și Trump au dreptate când vorbesc despre reformarea OMS / Casa Albă amenințase cu retragerea din organizație și a oferit un ultimatum de 30 de zile pentru schimbări radicale
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a afirmat că Donald Trump, președintele SUA, „are dreptate” atunci când vorbește despre nevoia de reformare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Demnitarul de la Berlin a subliniat că organismul este prea dependent de anumite state membre și că are nevoie de o schimbare de paradigmă, arată un interviu oferit pentru Financial Times.

Donald Trump are dreptate când vorbește despre nevoia de reformă în OMS, spune un ministru din Germania

Jens Spahn susține că OMS este susceptibilă la „influența excercitată de membri individuali” și că „trebuie să devină mai puțin dependentă de (n.r. – acele) țări”. „Dar este un lucru total diferit să spui că nu mai avem nevoie de OMS”, adaugă el.

„În timpul unei crize, când stingi incendii, nu poți vorbi despre reformarea pompierilor. În primul rând, trebuie să rezolvăm criza, și abia apoi să vorbim despre OMS”.

SUA, cel mai mare donator al OMS

Ministrul german a vorbit la câteva zile de momentul în care administrația Trump amenința cu retragerea SUA din OMS, oferindu-i un ultimatum de 30 de zile în care să instituie schimbări radicale. Tot atunci, liderul de la Casa Albă a acuzat instituția că a devenit „marioneta Chinei”. Partea americană a acuzat constant China pentru răspândirea COVID-19, acuzând totodată OMS că a ajutat Beijingul să mușamalizeze adevărul.

„DacăOMSnu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în 30 de zile, voi îngheța permanent finanțareaOMSde către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație.Ne-au dat foarte multe sfaturi proaste”, a susținut liderul de la Casa Albă, care a mai acuzatOMScă a devenit„marioneta Chinei”.

Fără să menționeze China explicit, Spahn spune că SUA „au adreptate – OMS are nevoie să se reformeze la nivel de guvernanță și asumare a răspunderii. Trebuie să ne dăm seama exact unde se duc banii”.

Politicianul german a afirmat că, totuși, i-ar părea „foarte rău” de retragerea SUA, subliniind că partea sa de contribuție este critică la munca OMS.

„Desigur că SUA, Germania, Europa putem face multe singuri, dar sunt o grămadă de țări în lume care nu o pot face. EI au nevoie de sprijin și ar trebui să-l primească. Dacă Ebola izbucnește într-o altă parte a lumii, nu vom mai putea să o controlăm”, a mai spus Jens Spahn.

Ultima oră
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt
22:01 - Cristian Bușoi, despre stimularea vaccinării împotriva COVID-19: „Trebuie pornită o campanie pozitivă și trebuie făcute eforturi în plus”