Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaeriană în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa

Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaeriană în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Germania va livra Ucrainei primul dintre cele patru sisteme avansate de apărare antiaeriană IRIS-T în zilele următoare pentru a o ajuta să prevină atacurile cu drone, a anunțat ministrul german al apărării Christine Lambrecht, sâmbătă, într-o vizită neanunțată la Odesa, potrivit Reuters.

Christine Lambrecht: Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile

Ministrul german al apărării a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un buncăr subteran.

„În câteva zile, vom livra foarte modernul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T. Este foarte important în special pentru apărarea de drone”, a spus Christine Lambrecht pentru televiziunea ARD.

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a confruntat cu mai multe atacuri din partea dronelor kamikaze de fabricație iraniană, suferind pierderi de vieți și pagube serioase la nivel de infrastructură.

În spațiul public apăruse încă din luna mai informația că Berlinul ia în calcul să trimită Ucrainei sisteme de apărare sol-aer IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro bucata.

Forțele germane nu dețin sistemul la ora actuală, sistem considerat printre cele mai avansate din lume.

Anterior, Christine Lambrecht s-a întâlnit și cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, la Chișinău, context în care încuraja Occidentul să nu se lase descurajat din înarmarea Ucrainei de amenințările nucleare pe care le lansează Rusia.

„Trebuie să fim foarte atenți. Însă nu trebuie să ne lăsăm paralizați”, a punctat demnitarul german.

Germania se confruntă cu apeluri să sporească sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de armament ofensiv, cu Kievul spunând că are nevoie de tancuri moderne pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe