Grecia şi Cehia sunt interesate să cumpere avioane de luptă F-35

Grecia şi Cehia sunt interesate să cumpere avioane de luptă F-35
Foto: Pixabay

Grecia şi  Cehia vor să achiziţioneze avioane de luptă F-35 create de Lockheed Martin, conform unui responsabil al grupului american.

JR McDonald, responsabil cu dezvoltarea F-35 a anunțat miercuri că „Grecia şi-a exprimat interesul, Cehia şi-a exprimat interesul”, anunțul fiind făcut într-o conferinţă de presă organizată la salonul aeronautic de la Berlin.

Grecia şi Cehia vor să cumpere avioane de luptă F-35

Astfel că, grupul este „în discuţii” cu cele două țări şi, „din câte ştim, Republica Cehă este aproape de o decizie”, a precizat McDonald.

Conform AFP, în ceea ce o privește pe Grecia, este vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale achiziționată în 2021 din Franţa în valoare de 2,5 miliarde de euro, relatează Agerpres.

Avioanele de luptă F-35 sunt considerate cele mai moderne avioane din acest punct de vedere. Ca urmare a formei sale şi a învelişului exterior, aparatul de zbor este greu de detectat de către sistemele radar.

Acest tip de avion se impune tot mai mult în NATO, dar și în țări europene, precum Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia. Astfel că mai multe țări din Europa sunt interesate de F-35.

Alte țări europene care sunt interesate de avioane  de luptă F-35

De exemplu, Germania va cumpăra avioane de luptă F-35 construite de firma americană Lockheed Martin, pentru a schimba aeronavele sale vechi Tornado, conform Reuters.

Conform unei surse guvernamentale citată de Reuters,  Berlinul intenționează să achiziționeze peste 30 de astfel de avioane de luptă.

În schimb, acest anunț a nemulţumit Franța, având în vedere că proiectul unei apărări comune europene se află în centrul proiectului european al preşedintelui Emmanuel Macron.

Totodată, Varşovia a cerut chiar ‘accelerarea procesului de livrare’, pe fondul războiului din  Ucraina, a specificat McDonald. Acesta a mai precizat că furnizarea primului avion, prevăzută în 2024, ‘nu va putea fi făcută mai devreme’, conform Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`