Decizie categorică la nivelul UE: Croația, cale liberă la spațiul Schengen

Decizie categorică la nivelul UE: Croația, cale liberă la spațiul Schengen

Croația poate adera la spațiul Schengen, au stabilit joi guvernele Uniunii Europene (UE), după ce executivul de la Zagreb a convins Bruxellesul că poate gestiona eficient granițele externe ale blocului comunitar, a transmis Reuters.

„Croația este pregătită!”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, într-o conferință de presă.

Croația a aderat la UE în 2013, iar Comisia Europeană a recomandat includerea ei în zona Schengen încă din octombrie 2019.

Data oficială pentru aderarea la spațiul Schengen nu a fost stabilită. În prezent, zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveția și Norvegia, țări din afara UE.

România menține obiectivul, aderarea la spațiul Schengen

România a făcut demersuri încă de pe vremea președintelui Traian Băsescu pentru aderarea la Schengen. În acest an, Klaus Iohannis a precizat că obiectivul a rămas neschimbat.

„Restabilirea Spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Acest lucru a fost recunoscut de Parlamentul European şi de Consiliul European, care au cerut restabilirea funcţionării normale a Spaţiului Schengen. (…) Spaţiul Schengen reprezintă una dintre cele mai clare manifestări privind o uniune din ce în ce mai mare între statele membre şi între cetăţeni.

(…) Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE”, a declarat Klaus Iohannis.

Strategia Comisiei Europene prevede finalizarea extinderii Spaţiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Soldații din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”