Guvernul de la Beijing ia măsuri împotriva unei posibile “revoluţii a iasomiei”

Guvernul de la Beijing ia măsuri împotriva unei posibile “revoluţii a iasomiei”
Guvernul de la Beijing a luat măsuri împotriva activiştilor chinezi, după ce un anunţ răspândit pe internet chema oamenii la mitinguri în mai multe orase din China pentru o “revoluţie a iasomiei” , nume...

Guvernul de la Beijing a luat măsuri împotriva activiştilor chinezi, după ce un anunţ răspândit pe internet chema oamenii la mitinguri în mai multe orase din China pentru o “revoluţie a iasomiei” , nume inspirat de revolta din Tunisia ce a dus la plecarea preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali şi care a creat un efect de domino în zonă. China a decis să limiteze accesul la informaţiile despre protestele din Orientul Mijlociu.

Apelul a venit după ce preşedintele, Hu Jintao, le-a cerut sâmbătă liderilor chinezi să “rezolve problemele majore care ar putea dăuna armoniei şi stabilităţii societaţii”. Deşi sursa apelului nu este cunoscută, autoritaţile s-au grăbit să oprească răspândirea lui.

Căutarile cuvântului “iasomie” au fost blocate sâmbătă pe mai multe pagini de internet, iar Boxun.com, pagina unde a apărut mesajul prima dată, a anunţat că este ţinta unui atac informatic.

Mesajul le cere oamenilor să strige: „Vrem mâncare, vrem locuri de muncă, vrem case, vrem obiectivitate”.

În ciuda opiniei activiştilor că apelul ar fi de fapt “un act artistic” şi nu o continuare a protestelor din Egipt, Tunisia, Bahrain, Yemen, Algeria, Libia sau Maroc, autoritaţile sunt hotărâte să trateze iniţiativa cât mai serios posibil.

Mai mulţi activişti au fost închişi sau hărţuiţi de forţele de securitate în timp ce avocatul Jiang Tianyong a fost urcat într-o maşină de poliţie şi dus într-o direcţie necunoscută, susţine soţia acestuia. 

Potrivit Associeted Press, Partidul Comunist din China este marcat de ameninţarea revoltelor populare, din cauza creşterii preţurilor la alimente şi case.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică