Guvernul Ungariei atenționează, pe fondul crizei din Afganistan: Presiunea la granița cu România este din ce în ce mai mare. Planul maghiarilor

Guvernul Ungariei atenționează, pe fondul crizei din Afganistan: Presiunea la granița cu România este din ce în ce mai mare. Planul maghiarilor
Viktor Orban / Foto: Facebook.com/OrbanViktor

Ungaria s-a poziționat ferm împotriva deschiderii granițelor pentru refugiații din Afganistan, iar Guvernul Viktor Orban continuă să monitorizeze și să raporteze eventualele pericole în acest sens. Astfel, Gyorgy Bakondi, consilier pentru securitate internă al premierului maghiar, a declarat că presiunea migraționistă este în creștere la granița cu România.

Traficanții de persoane sunt din ce în ce mai activi la graniță, imigranții încearcă din ce în ce mai des să intre în țară, în grupuri mari, iar Guvernul de la Budapesta este nevoit să opună și mai multă rezistență, a avertizat Bakondi, la o emisiune a postului TV M1.

Potrivit oficialului maghiar, migranții încearcă să utilizeze forța împotriva grănicerilor, pentru a trece ilegal granița. Printre aceștia se află din ce în ce mai mulți afgani, care au părăsit ‘ara de origine înainte de venirea la putere a talibanilor. Cetățenii afgani vor să ajungă în statele din vestul și centrul Uniunii Europene.

Cum se implică Ungaria în criza din Afganistan

Gyorgy Bakondi a precizat că în Turcia se aflau deja 300.000 – 400.000 de imigranți afgani, înainte de revenirea la putere a talibanilor. Situația riscă să scape de sub control dacă talibanii vor începe să comită abuzuri, a atenționat maghiarul. Așadar, fluxul migraționist va deveni mult mai intens și greu de controlat de statele UE.

Deși nu este deschisă pentru refugiați, liderii politici din Ungaria sunt de părere că afganii trebuie ținuți în apropierea frontierei și sprijiniți de statele europene. Gyorgy Bakondi a declarat că militarii maghiari îi adună la o bază pe afganii care au colaborat cu trupele ungare şi care doresc să părăsească Afganistanul.

„Sperăm foarte mult că vom plasa în siguranţă toţi cetăţenii ungari şi tot mai muţi afgani care au colaborat în decursul anilor cu militarii maghiari”, a declarat Bakondi.