Israel și Turcia revin la normalizarea deplină a relațiilor, „un atu important pentru stabilitatea regională”. Ce spun Yair Lapid și Recep Tayyip Erdogan

Israel și Turcia revin la normalizarea deplină a relațiilor, „un atu important pentru stabilitatea regională”. Ce spun Yair Lapid și Recep Tayyip Erdogan
Prim-ministrul israelian Yair Lapid (Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich) și președintele turc Recep Tayyip Erdogan (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

Israel și Turcia vor reveni la normalizarea deplină a relațiilor, inclusiv prin reinstalarea de ambasadori și consuli generali, au anunțat miercuri premierul israelian Yair Lapid și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit The Jerusalem Post.

Israel și Turcia revin la normalizarea deplină a relațiilor

Yair Lapid spune că „reînnoirea relațiilor cu Turcia reprezintă un atu important pentru stabilitatea regională și vești economice importante pentru cetățenii Israelului”.

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a declarat că restabilirea relațiilor „ne va permite să îi ajutăm pe frații noștri palestinieni”.

Acordul pentru restabilirea deplină a relațiilor diplomatice a fost finalizat în convorbirea telefonică de marți dintre Alon Ushpiz, director general în Ministerul israelian al afacerilor externe, și Sedat Onal, adjunctul ministrului turc de externe.

„Îmbunătățirea relațiilor va contribui la aprofundarea relațiilor dintre cele două națiuni, la legături economice, comerciale și turistice sporite și la stabilitatea regională”, a explicat Biroul prim-ministrului israelian.

Relațiile s-au îmbunătățit semnificativ și în lumina tentativelor teroriștilor susținuți de Iran de a-i răpi și ucide pe turiștii israelieni din Ankara. Oficialii de securitate din cele două țări au cooperat pentru dejucarea amenințării și au arestat peste 10 persoane.

Deteriorarea relațiilor a început în 2008, odată cu ofensiva majoră a israelienilor în Fâșia Gaza, iar situația a culimat cu raidul israelian de pe Mavi Marmara din 2010, când comandourile armatei israeliene s-au îmbarcat la bordul unei nave ce căuta să spargă blocada din Gaza. În cadrul ciocnirilor, trupele israeliene au ucis nouă activiști înarmați dintr-o organizație afiliată lui Erdogan.

Urmăriți B1TV.ro și pe