Italia ar putea acorda concesii ArcelorMittal pentru a prelua cea mai mare oţelărie din Europa

Italia ar putea acorda concesii ArcelorMittal pentru a prelua cea mai mare oţelărie din Europa
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Guvernul de la Roma ar putea lua în considerare reintroducerea garanţiilor de imunitate juridică pentru ArcelorMittal dacă producătorul de oţel îşi reînnoieşte angajamentele privind achiziţionarea celei mai mari oţelării din Europa, Ilva.

Anunțul a fost făcut de premierul italian Giuseppe Conte și are loc în contextul în care ArcelorMittal a anunţat că va renunţa la preluarea Ilva, scrie Reuters.

„Numai dacă Mittal se răzgândeşte şi ne spune că îşi va respecta angajamentele prevăzute în contract ar putea Guvernul să ia în considerare o nouă formă de protecţie legală”, a afirmat Conte într-un interviu acordat publicaţiei Il Fatto Quotidiano

Combinatul Ilva este acuzat că din cauza încălcării normelor privind poluarea 7.500 de persoane au decedat în zona din jurul unităţii ca urmare a bolilor care au legătură cu emisiile toxice.

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva, ArcelorMittal a primit o perioadă de imunitate juridică cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu.

Însă, fără niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioară, astfel că ArcelorMittal a pierdut imunitatea juridică în data de 3 noiembrie.

Dar autorităţile de la Roma susţin că ArcelorMittal nu are motive legale să se retragă din contract şi au acuzat compania se foloseşte de problema imunităţii juridice ca pretext pentru a ieşi din afacere.