Letonia și Estonia închid patru consulate rusești și expulzează personalul în cauză / Lituania l-a trimis și ea acasă pe ambasadorul Rusiei. Expulzări și în alte state europene

Letonia și Estonia închid patru consulate rusești și expulzează personalul în cauză / Lituania l-a trimis și ea acasă pe ambasadorul Rusiei. Expulzări și în alte state europene
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Carsten Koall

Autoritățile din Letonia și Estonia au dispus închiderea a câte două consulate rusești și au transmis personalului în cauză să părăsească țara, conform precizărilor transmise marți de Ministerele de externe de la Riga și Tallinn, ca parte din măsurile luate în replică la războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Letonia și Estonia închid în total patru consulate rusești și expulzează personalul în cauză

„Decizia a fost luată în solidaritate cu Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii militare neprovocate și nejustificate și a războiului declanșate de Rusia”, spune Ministerul leton al afacerilor externe.

Consulatele din orașele letone Daugavpil și Liepaja și cele din orașele estoniene Taru și Narva vor trebui să se închidă până la finalul lui aprilie. Personalul va trebui și el să plece din cele două țări până la acel moment, au mai precizat autoritățile de la Vilnius și Tallinn.

Expulzări de diplomați ruși și în alte state europene

Mai multe state europene, printre care Germania, Franța, Italia și Danemarca, au anunțat recent expulzări de diplomați recent, iar Moscova a promis răspunsuri simetrice.

Spre exemplu, Roma a dispus expulzarea a 30 de diplomați ruși, iar ministrul italian al afacerilor externe, Luigi Di Maio, spune că decizia „luată în acord cu alți parteneri europeni și atlantici” a fost necesară pentru „motive legate de securitatea noastră națională, în contextul actualei crize care rezultă din agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Mai mult, Lituania a anunțat luni că îl expulzează pe ambasadorul rus și va închide consulatul rusesc din orașul-port Klaipeda. Ambasadorul lituanian la Moscova va reveni și el de la post, a mai menționat ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis, citat de LRT English.

Urmăriți B1TV.ro și pe