Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a avertizat împotriva unor negocieri care să ducă la „vinderea” Ucrainei: „Ştim că Putin nu vrea să negocieze serios” (VIDEO)

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a avertizat împotriva unor negocieri care să ducă la „vinderea” Ucrainei: „Ştim că Putin nu vrea să negocieze serios” (VIDEO)
Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a avertizat împotriva unor negocieri cu Rusia care să ducă la „vinderea” Ucrainei. Sursă foto: Hepta - Abaca US / AA/ABACA

Marea Britanie a avertizat, luni, împotriva unor negocieri cu Rusia care să ducă „vinderea” Ucrainei și a subliniat că orice acord ce va pune capăt războiului trebuie să prevadă un mecanism de reinstituire a sancțiunilor împotriva Rusiei în cazul în care aceasta devine din nou agresivă, informează AFP, citând declarații ale ministrul britanic de Externe, Liz Truss.

Marea Britanie, avertisment privind negocierile de pace

„Ştim că Putin nu vrea să negocieze serios”, a spus Liz Truss în Parlamentul britanic, repetând acuzații similare lansate de alți lideri occidentali.

Truss i-a reproșat apoi președintele rus Vladimir Putin că și acum bombardează civili deși, teoretic, sunt în timpul unor negocieri.

Șefa diplomației britanice a mai spus că ar trebui făcut mai mult pentru a fi oprit Putin și a subliniat necesitatea „restaurării teritoriale” a Ucrainei.

Cum plătește Ucraina pentru greșeli din trecut

„Trebuie să ne asigurăm că viitoarele negocieri nu conduc la vinderea Ucrainei şi la repetarea unor greşeli din trecut”, a continuat Liz Truss, precizând că acordurile precedente nu au adus Ucrainei „o securitate durabilă”.

Luna aceasta, într-un interviu pentru publicația germană Die Zeit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre una dintre aceste greșeli. El a abordat problema Memorandumului de la Budapesta, prin care Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării.

„Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a explicat liderul de la Kiev.

Despre alte tipuri de greșeli a vorbit, pentru B1 TV, și profesorul Ioan Stanomir. Acesta a spus că Ucraina plătește astăzi prețul complicității de decenii dintre Occident și Rusia: „Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor”.

Stanomir s-a referit în mod deosebit la rolul Germaniei: „Haideți să spunem lucrurilor pe nume și să ieșim puțin din această ipocrizie. Rusia și-a construit mașinăria de război, câtă e ea, prin simbioza pe care a avut-o cu economia germană. Faptul că Gerhard Schröder e în vârful unui concern care se ocupă de vânzarea de hidrocarburi nu e o întâmplare. (…) Când președintele Trump, atât de hulit, solicita europenilor să ia în considerare importul de gaz lichefiat din SUA, s-a râs de el”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)