Mai multe persoane sunt cercetate în Italia pentru vânzarea de certificate Covid false. Acestea erau cumpărate cu sume de până la 500 de euro, în criptomonede

Mai multe persoane sunt cercetate în Italia pentru vânzarea de certificate Covid false. Acestea erau cumpărate cu sume de până la 500 de euro, în criptomonede
Foto simbol: Pixabay

Poliția italiană a blocat, luni, mai multe grupuri de pe aplicația de mesagerie mobilă Telegram, unde utilizatorii intrau să-și cumpere certificate sanitare COVID-19, care în Italia sunt necesare pentru accesul la mai multe servicii și activități.

Așa-numitul certificat verde este un atestat în format digital sau fizic care demonstrează că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie a fost testată negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, fie a trecut recent prin boală și are anticorpi.

Guvernul Mario Draghi a extins certificatul verde, astfel că, începând din 6 august, acesta este necesar pentru accesul în interiorul restaurantelor, în săli de forță, muzee, precum și la piscine. De asemenea, de la 1 septembrie, certificatul va fi obligatoriu pentru studenți, dar și pentru călătoriile cu trenul, avionul sau vaporul.

Certificate Covid false, vândute în Italia pe Telegram. Utilizatorii le cumpărau cu criptomonede

Poliția italiană a precizat că a închis 32 de grupuri de Telegram din Italia, unde erau oferite certificate false contra unor sume de până la 500 de euro în criptomonede – erau acceptate, totuși, și vouchere pentru cumpărături online, potrivit Reuters.

În cadrul anchetei sunt cercetate patru persoane bănuite de fraudă.

Cu 4,4 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 depistate până în prezent, Italia a înregistrat 128.220 de decese asociate coronavirusului și are al doilea bilanț din Europa și al optulea de pe mapamond. În prima fază a pandemiei, Lombardia a fost epicentrul european al crizei sanitare.

Circa 66% dintre italieni au primit măcar o doză de vaccin anti-COVID-19, iar în jur de 55% au fost vaccinați cu schemă completă, conform celor mai recente date. Ministerul italian de interne spune că până astăzi au fost descărcate aproximativ 20 de milioane de certificate verzi, la o populație totală de circa 60 de milioane de oameni.