Marea Britanie: Un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit la lilieci

Marea Britanie: Un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit la lilieci
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit la lilieci cu potcoavă din Marea Britanie un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19. Ei susțin că acest virus nou descoperit, pe care l-au denumit RhGB01, nu poate trece de la liliac la om. Pe de altă parte, dacă un liliac cu RhGB01 s-ar infecta și cu SARS-CoV-2, ar putea exista riscul ca aceste două virusuri să formeze unul singur, care să aibă capacitatea de a infecta și oamenii.

Coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2, descoperit în Marea Britanie

Cercetătorii de la Universitatea Angliei de Est (UEA) au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor și le-au trimis pentru analiză la Public Health England (PHE). Secvențierea genetică a arătat prezența acestui virus ce a primit denumirea RhGB01.

„Aceși lilieci au purtat virusul aproape sigur pentru o perioadă foarte lungă de timp, probabil de ordinul miilor de ani”, a declarat profesoara Diana Bell, expertă în boli zoonotice emergente de la Facultatea de Biologie a UEA, citată de SciTechDaily.

Cercetătorii spun că acest virus nu reprezintă un pericol pentru oameni deoarece partea care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta, cum e proteina Spike în cazul SARS-CoV-2, nu e compatibilă cu celulele umane. Pe de altă parte, dacă un liliac cu RhGB01 s-ar infecta și cu SARS-CoV-2, cele două virusuri ar putea forma unui nou care s-ar putea transmite la om. Tocmai de aceea persoanele care intră în contact cu liliecii în peșteri trebuie să poarte echipament de protecție.

Cercetătorii au mai constatat că ruda cea mai apropiată a virusului RhGB01 este un altul descoperit la așa-numitul liliac cu potcoavă al lui Blasius descoperit în Bulgaria, în 2008.

Liliecii mici cu potcoavă sunt găsiți în Europa, Africa, Asia și Australia. Există peste 1.400 de alte specii de lilieci.

Ultima oră
14:32 - David Popovici, premiat de Ministerul Educației: „Aș vrea să profit de imaginea și de valul pe care l-am creat, să inspir cât mai mulți copii să se apuce de sport”
14:15 - Miniștrii de externe ai României și Marii Britanii, scrisoare către Președintele Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului împotriva vasului „Mercer Street”
13:56 - Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos
13:56 - Cristian Băcanu (PNL): Remarc, la fel ca Președintele Iohannis, că desființarea Secției Speciale pentru Magistrați bate pasul pe loc
13:55 - Șarpe de un metru descoperit în Parcul Herăstrău, aproape de locul de joacă pentru copii
13:09 - GCS: Numărul de infectări cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore, în creștere
13:02 - INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele şase luni cu 13,4%, în timp ce în luna iunie a fost de 12% faţă de iunie 2020
12:48 - Ambasada SUA din Viena, jefuită. Hoții au furat o piesă în valoare de 700.000 de euro
12:31 - Klaus Iohannis, critici la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion: „Nu a găsit calea potrivită pentru desființarea SIIJ” / „Sunt şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută”
12:13 - Klaus Iohannis, despre începerea anului școlar în format fizic: „Nu suntem acum la începutul pandemiei, vreau să cred că suntem spre sfârșitul pandemiei”