Ministerul Sănătății: 70.000 de doze de vaccin gripal, distribuite pentru imunizarea copiilor cu vârsta între 6 luni şi 3 ani

Ministerul Sănătății: 70.000 de doze de vaccin gripal, distribuite pentru imunizarea copiilor cu vârsta între 6 luni şi 3 ani

Ministerul Sănătății aanunţat marțică au fost distribuite în ţară 70.000 doze de vaccin pentru imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 3 ani, în cadrul unei campanii de vaccinare antigripală gratuită pentru persoanele care prezintărisc ridicat de îmbolnăvire.

Reamintim faptul că în urmă cu două săptămâni, Nelu Tătaru, a declarat că au fost contractate, până în prezent, 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o primă tranşă fiind deja distribuită către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. Mai mult decât atât, oficialul a menționat că toate cadrele didactice vor fi incluse în categoria de risc privind persoanele care vor fi vaccinate gratuit anul acesta.

Alte 70.000 de doze de vaccin gripal, distribuite de Ministerul Sănătăţii, pentru imuzinarea copiilor

”Ministerul Sănătăţii a finalizat distribuirea unui număr de 70.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 3 ani la care este recomandată vaccinarea. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Ministerului Sănătății.

La fel ca în anii trecuți, și de data aceasta repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape.

Campania de vaccinare a început în 14 septembrie, prin distribuţia primelor 330.000 doze către direcţiile de sănătate publică în vederea începerii imunizărilor. Celelalte dozede vaccin vor fi distribuite la peste aproximativ două săptămâni șiîn luna noiembrie pentru continuarea vaccinării gratuite a populaţiei la risc.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătăţii, în cadrul campaniei vor fiimunizate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi ECDC.

Care este perioada ideală pentru efectuarea vaccinului gripal și cât durează imunitatea

Specialiştii în domeniu au recomandat vaccinarea, cu prioritate, a copiilor cu vârste între 3 şi 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, şi care necesită 2 doze, la interval de 30 de zile, gravide, persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, personal sanitar.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie, dar şi în unităţi sanitare cu paturi.

”Având în vedere situaţia epidemiologică, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziţioneze vaccinul în vederea imunizării. De asemenea, MS solicită unităţilor farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal. Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esenţială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, conform sursei anterior citate.

Medicii de familie consideră că perioada ideală pentru efectuareavaccinului antigripal, astfel încât să fim feriți de îmbolnăvire în sezonul rece, este 1-15 octombrie. Doctorul Gheorghe Alexandrescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București – Ilfov, a precizat pentru B1.RO căvaccinul antigripal are de regulă o valabilitate ce durează până în luna iunie.

“Cu cât mai repede se facevaccinul, cu atât mai bine. Începând cu perioada 1-15 octombrie este perioada ideală. Avem promisiuni că anul acesta o să vinăvaccinul mai devreme și că se va putea face acest lucru.

De regulă însă primimvaccinul foarte târziu și îl facem în noiembrie-decembrie, când deja epidemia de gripă a început. Acest lucru s-a întâmplat în anii trecuți, când discutam de epidemie și nu aveam pandemie de coronavirus.

Imunitatea, odată ce eștivaccinat, durează tot sezonul respectiv, toată iarna. Vaccinul în sine, fie că se face la cabinetele noastre, fie că se cumpără de la farmacie are o valabilitate până la 1 iunie. Deci vorbim despre intervalul 1 octombrie-1iunie, cu aproximație, cam asta este valabilitatea lui.

Dacă am făcut o doză este sufiecientă, mai puțin la copii. La aceștia există o formă devaccincare se face intranazal și copiii care sevaccinează antigripal pentru prima oară trebuie să facă două doze succesive, pe când cei care fac injectabil fac o singură doză”, a declarat medicul Gheorghe Alexandrescu.

Ultima oră
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis